Bergen op Zoom

Dementievriendelijke rondleiding Markiezenhof: ‘hoop dat ik het kan blijven onthouden’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In het kader van Wereld Alzheimer Dag, was er woensdag een leuke activiteit voor mensen met lichte dementie. Bezoekers van het Odensehuis in Bergen op Zoom werden ontvangen in museum het Markiezenhof. Ze kregen hier een op maat gemaakte dementievriendelijke rondleiding. Op die manier konden ze onder begeleiding van ervaren gidsen het Bergse museum beleven.

Wie de collectie van het Markiezenhof in Bergen op Zoom wil bezoeken kan daar dagelijks vanaf elf uur terecht. De licht dementerende mensen konden voor deze gelegenheid al een uur eerder terecht in het stadspaleis. “In samenwerking met het Markiezenhof kwamen we eigenlijk op het idee om te kijken wat we konden doen voor deze mensen. We hebben een manier bedacht waarop zij op een prettige manier het museum kunnen bezoeken”, zegt Kim Wirtz van het Odensehuis. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de Visible Thinking in the Museum (VTM) en Visual Thinking Strategies (VTS). “Bij een gewone rondleiding wordt er heel veel informatie gegeven vanuit de gids”, zegt Leonieke Vermeulen, één van de vier gidsen van dienst. “Nu stellen wij juist vragen en krijgen wij informatie vanuit de de deelnemers. Dat is eigenlijk het grootste verschil.”

Herinneringen

Op de museumafdeling over de Bergse cultuur, voegt ze daad bij het woord. “Als we nu eens naar die plaat kijken daar.  Wat gebeurt daar?”, vraagt ze aan de museumbezoekers. Vervolgens gaat het groepje met elkaar in gesprek over wat zij zien, denken en voelen bij de plaat. Het onderwerp Vastenavend blijkt veel herinneringen van vroeger op te roepen bij de mensen. Hetzelfde geldt voor andere Bergse onderwerpen zoals de ansjovisvangst en Maria Ommegang.

Museumbezoeker Tonny Havermans leeft zichtbaar op als ze over haar herinneringen aan het volksfeest Vastenavend praat. “Moet je kijken wat de mensen dan staan”, zegt ze terwijl ze wijst naar een foto waarop een volle Markt te zien is.  “En de kindercarnaval is ook zo leuk. Geweldig! Ik heb ook altijd carnaval gevierd van kleins af aan”, zegt ze. Hans Lock is erg te spreken over de rondleiding. “Ik vind het heel interessant en dan hoop ik dat ik het een beetje kan blijven onthouden.”