Roosendaal

Dennis Sep ontdekt oude tegeltableaus van De Gruyter bij verbouwing

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

In de winkel van SEP Feestartikelen in Roosendaal zijn bijzondere tegeltableaus tevoorschijn gekomen van kruidenier De Gruyter. Ze werden ontdekt tijdens een verbouwing van de winkel.

Tijdens een verbouwing van de feestartikelenwinkel werden panelen van de muur gehaald. Er bleek een prachtige verrassing achter te zitten: antieke tegeltableaus van winkelketen De Gruyter. De oude kruidenierswinkel zat bijna 60 jaar in het pand waar nu jaarlijks honderden mensen hun carnavalsoutfit kopen. De tegeltableaus zijn sinds het vertrek van De Gruyter verborgen gebleven.

Een halve eeuw lang was De Gruyter de grootste grutter van ons land. In de schappen lagen alleen maar A-merken van eigen fabricaat. De winkel straalde luxe en degelijkheid uit. Kleurrijke tegelwanden met oogsttaferelen en exotische oorden, marmeren toonbanken en koperen kroonluchters.

Grandeur interieur

Ook in Roosendaal was zo’n luxe winkel te vinden aan de Molenstraat 38. Het pand was een woonhuis, totdat het in 1911 werd verbouwd tot één van de winkels van De Gruyter. “75 jaar geleden zijn de tegeltableaus in de winkel gebouwd”, vertelt Dennis Sep van SEP Feestartikelen. “Het heeft een heel grandeur interieur, met mooie lijsten en tegeltableaus.”

In 1968 werd het pand overgenomen door Piet Leys die er een ijzerwarenzaak vestigde. De tegeltableaus werden aan het zicht onttrokken, doordat er latten tegen werden geplaatst om schappen te kunnen plaatsen. SEP Feestartikelen nam in 1984 zijn intrek in het pand. Ook toen bleven de tableaus verborgen. “Ik ben nu bezig met een opfrisbeurt van de winkel. Alle voorzetpanelen zijn weggehaald. En toen kwamen die tegels naar voren”, legt Dennis uit.

Handgemaakt

Dennis wist van het bestaan van de tegels. “Ik kende één tegeltje, maar deze tegels had ik nog nooit gezien.” De tegeltableaus zijn handgemaakt door kunstenaars. Het was destijds ook een beleving om ze te zien in de winkel. “Mensen wisten niet hoe Indonesië en Afrika eruitzagen. Waar de koffie en de rijst vandaan kwam. De Gruyter liet dit zien in die tekeningen. Dat was voor de klant heel bijzonder.”

Het liefst zou Dennis meer te weten komen over de tegeltableaus. “Ik roep alle mensen op die hier meer over weten,  langs te komen in de winkel. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat die verhalen over de tegeltableaus en De Gruyter door worden gegeven aan de nieuwe generatie.”

Eén van de oude tegeltableaus in de winkel van SEP Feestartikelen © ZuidWest TV