Ossendrecht

Dertien verstekelingen springen uit vrachtwagen op A4 bij Ossendrecht, nog twee voortvluchtig

Elf van de dertien vluchtelingen konden in de kraag worden gevat. © Koninklijke Marechaussee

Maarten Elst Maarten Elst

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagmiddag een vrachtwagen op de A4 aangehouden ter hoogte van Ossendrecht. Uit de Bulgaarse vrachtwagen, die vlak na de grensovergang op de vluchtstrook stil stond, sprongen dertien verstekelingen en zetten het op een lopen. Na een korte achtervolging zijn elf van de dertien vreemdelingen teruggevonden, twee andere personen zijn vooralsnog niet ingerekend. De 64-jarige Bulgaarse vrachtwagenchauffeur is aangehouden voor mensensmokkel.

Marechaussees zagen dinsdagmiddag de Bulgaarse vrachtwagencombinatie op de vluchtstrook van de A4, vlak over de grens van België met Nederland ter hoogte van Ossendrecht, met de alarmlichten aan staan. Bij het naderen zagen ze dat in totaal dertien personen uit een gat in het zeil van de oplegger klommen en het nabijgelegen weiland oprenden.

Korte achtervolging

Direct nadat de dertien verstekelingen het op een lopen zetten, begonnen eenheden Marechaussees en politieagenten met een achtervolging. Nog in het weiland konden drie personen staande worden gehouden. Even verderop wisten aangesnelde hulptroepen nog eens zeven mannen in te rekenen. Een elfde verstekeling werd niet veel later in Putte gezien en aangehouden.

Twee voortvluchtig

De laatste twee vluchters wisten de opsporingsdiensten dinsdag niet meer te vinden, zo laat de Marechaussee weten. Mogelijk bevindt het tweetal zich nog altijd in West-Brabant. De aangehouden vreemdelingen uit Eritrea en Ethiopië, variërend van 17 tot 27 jaar, zullen het vreemdelingentraject ingaan. De 64-jarige Bulgaarse vrachtwagenchauffeur is aangehouden en meegenomen naar het bureau vanwege mensensmokkel.

De Koninklijke Marechaussee in Hoogerheide zal deze zaak de komende tijd onderzoeken.