Ossendrecht

Dertig extra opvangplekken beschikbaar in Ossendrecht voor Oekraïense vluchtelingen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De vraag naar opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen neemt tot op de dag van vandaag toe. Daarom is de gemeente Woensdrecht op zoek gegaan naar verblijfplaatsen voor deze mensen. De Volksabdij in Ossendrecht was al een opvanglocatie en die is nu uitgebreid met plaats voor 30 personen.

Momenteel biedt de Volksabdij aan de Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan onderdak aan zestig Oekraïense vluchtelingen die hun toevlucht hebben gezocht vanwege de oorlog in hun thuisland. De kapel is de afgelopen maanden omgebouwd tot extra slaapkamers, waardoor er vanaf woensdag 1 november 2023 nog eens circa 30 opvangplekken beschikbaar worden gesteld.

Voorwaarden

De gemeente Woensdrecht huurt de locatie van het Bisdom in Breda. De rooms-katholieke organisatie stelde wel een aantal voorwaarden aan het gebruik van de ruimte als opvanglocatie. Zo moet de locatie na mei 2025 weer relatief eenvoudig terug te brengen zijn in originele staat. Er is daarom bijvoorbeeld niet in de muren geboord.

Toename

Wethouder Rainier Schuurbiers nam maandagmiddag een kijkje op de nieuwe locatie. Dit deed hij samen met onder meer de burgemeester en beleidsadviseur Louise van der Aart. “De uitbreiding van onze opvangcapaciteit zal ons in staat stellen om nog meer Oekraïense vluchtelingen te helpen en hen de steun te bieden die ze nodig hebben”, zegt Schuurbiers. “Met deze maatregelen anticiperen we op de verwachte toename in het aantal vluchtelingen en geven we gehoor aan de landelijke oproep om extra plekken te creëren.”