Woensdrecht

Dertigste en waarschijnlijk laatste keer hondenbiatlon in Woensdrecht

Foto: Media Centrum Defensie

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Donderdag gingen 65 honden, samen met hun geleiders, de strijd met elkaar aan tijdens de dertigste editie van het Open Militair Kampioenschap Hondenbiatlon op Vliegbasis Woensdrecht. Maar waarschijnlijk was deze jubileumeditie de allerlaatste keer. “Capaciteit en werkdruk spelen een belangrijke rol.”

Bij de hondenbiatlon leggen de 65 honden en hun geleiders een parcours af van elf kilometer. Onderweg komen ze dertig verschillende hindernissen tegen. Denk hierbij aan zwemmen, door rioolbuizen kruipen en schietoefeningen doen. Kennis, ervaring en uithoudingsvermogen worden hiermee op de proef gesteld. Alle deelnemende teams zijn van Defensie of de politie, en komen uit Nederland, Duitsland, Denemarken, België, Oostenrijk en Polen.

Verschillende factoren

Al dertig jaar lang wordt de internationale hondenbiatlon georganiseerd. En Vliegbasis Woensdrecht is al jaren de gastheer van het evenement. Maar door ”een combinatie van verschillende factoren”, is deze jubileumeditie hoogstwaarschijnlijk de laatste. “Capaciteit en werkdruk spelen hierin een belangrijke rol”, legt adjudant Jonk uit. “Dit zie je terug binnen heel Defensie, en het geldt ook voor de organisatie van zo’n evenement.” Wat ook veranderd is, is dat de deelname niet meer als kwalificatie geldt voor andere biatlons. “Terwijl dat eerst wel was.”

Foto: Media Centrum Defensie

Ook het deelnemersveld vanuit Defensie is kleiner aan het worden. Mede daardoor krijgen oefeningen en missies voorrang van deelname aan sportevenementen. Al deze punten helpen mee aan het besluit om het evenement niet meer te organiseren.

Honden en Vliegbasis Woensdrecht

Dat de hondenbiatlon straks niet meer in Woensdrecht is, zal even wennen zijn. Maar de band tussen honden en de vliegbasis zal altijd blijven. De training en selectie van speur- en bewakingshonden vindt sinds jaar en dag plaats op de hondenschool van de vliegbasis. Hier worden zowel speur- als bewakingshonden opgeleid. Later worden deze honden ingezet op defensieonderdelen in Nederland, maar ook in andere landen.

ZuidWest TV was vorig jaar aanwezig bij de 29ste editie van de hondenbiatlon:

Lees ook: Loeizware Open Militair Hondenbiatlon op Vliegbasis Woensdrecht: ‘Ideale oefening’