Bergen op Zoom

Deze biobased waterplanteilandjes drijven in Bergen op Zoom

Maarten Elst Maarten Elst

Wie bij het viswater van Bergse Hengelsport Kombinatie gaat kijken, ziet sinds kort een minuscuul eilandje drijven. Het eiland is onderdeel van de test die Dutch Water Tech en de Green Chemistry Campus momenteel in Bergen op Zoom uitvoeren. Het bedrijf hoopt dat wanneer de test slaagt, er meer eilanden in de regio in het water komen.

Het doel is voor oprichter Mark den Dubbelden en zijn team duidelijk. De waterkwaliteit en biodiversiteit in Nederlandse gemeenten moet worden verbeterd met waterplanteilanden op basis van 100% circulaire materialen. In het Bergse vismeer nabij de Binnenschelde is al een testeilandje weggelegd. “Drijvende waterplanteilanden zijn dus eilanden die op het water liggen waar waterplanten op geplaatst worden die met hun wortels in het water wortelen”, vertelt Den Dubbelden. “Daardoor krijg je hele grote wortelpakketten onder de eilanden. Dat is niet alleen goed voor de waterkwaliteit, maar ook voor de biodiversiteit.”

Traditioneel met kunststof

Traditioneel werden zulke waterplanteilanden gebouwd van kunststofdrijvers. “Het probleem hiervan is dat de eilanden helemaal overwoekerd raken met planten, de kunststof krijg je er nooit meer uit”, vervolgt Den Dubbelden. “Mochten de eilanden worden afgevoerd, dan gaan de eilanden rechtstreeks naar het restafval. Dat heeft natuurlijk weinig met biobased of circulariteit te maken.”

Ook zorgt het inzetten van kunststof in water voor de nodige omgevingsproblemen, weet de oprichter. “Het zorgt voor microplastics en daar hebben we er al genoeg van. Daar willen we niet aan meewerken om dat aantal nog groter te maken. Dus zodoende zijn we op zoek gegaan naar een ander product en uitgekomen bij bamboe.”

Bamboe als alternatief

“Bamboe is een bekend product, veel mensen hebben het in hun tuin”, weet Den Dubbelden. “Het zijn hele dikke palen die een heel hoog drijfvermogen hebben. En ook super duurzaam. Het is uit Portugal geïmporteerd Europese bamboe, dus het heeft nauwelijks impact op de CO2-uitstoot. Op deze manier hebben we een heel mooi product te pakken wat ook nog eens biologisch afbreekbaar is.”

Om de levensduur te verlengen, onderzoekt Dutch Water Tech samen met de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom hoe ze een biobased coating op het waterplanteilandje kunnen inzetten. “Om het product te impregneren zoals dat heet”, duidt Den Dubbelden. “Maar dan met een duurzaam materiaal wat het compostproces in de weg staat.”

Subsidie

Vanuit de gemeente Bergen op Zoom is er een subsidie beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen bedrijven, zoals Dutch Water Tech, hun biobased productieprocessen, producten of innovaties verder ontwikkelen of opschalen. Wethouder Jeroen de Lange is positief gestemd. “Dutch Water Tech bouwt aan de circulaire economie. Ze innoveren en brengen duurzame producten op de markt. Dit sluit precies aan bij de maatschappelijke opgaven en een van de speerpunten op de Brabantse Wal, de biobased economy. Juist voor dit soort initiatieven hebben we samen met de provincie Noord-Brabant de stimuleringsregeling ingesteld.”

“Wij gaan een aantal dingen met het geld doen”, vertelt Den Dubbelden. “Zo gaan we de Green Chemistry Campus hier in Bergen op Zoom inhuren. Die helpen bedrijven met het ontwikkelen van biobased toepassingen. Oftewel het gebruiken van materialen met een natuurlijke oorsprong.”

Experiment

In Bergen op Zoom vindt een experiment plaats met zo’n waterplanteilandje. Of er in de toekomst nog meer van zulke eilandjes in de regio komen, moet de toekomst uitwijzen. “In Bergen op Zoom liggen prototypes voor de Bergse Hengelsport Kombinatie klaar. Voor ons is het ook makkelijk om dichtbij een pilot uit te kunnen voeren. In de directe regio zijn er nog geen concrete plannen, wel zijn we bezig met projecten in Breda.”