Bergen op Zoom

Dichtgespijkerd Bergen op Zoom heeft de dreiging vooral geschrokken doorstaan

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Met veel stress en zorgen, dat is vooral hoe Bergen op Zoom te lijden had onder de dreiging van rellen in de binnenstad. Hele rijen dichtgetimmerde winkelpanden waren daarvan het onwezenlijk ogende resultaat, dinsdagavond. Even leken de onlusten zich nog te verplaatsen naar Gageldonk maar ook daar bleef het betrekkelijk rustig.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Er zijn her en der met name wat jongeren opgepakt, of zelfs opgehaald door geschrokken ouders. Op straat werden actief mensen aangesproken door politie, met de vraag wat ze er deden en of ze zich konden identificeren. De aangekondigde rellen bleven gelukkig uit.

In latere berichten leek er nog sprake te zijn van een verplaatsing naar Gageldonk. Specifiek werd het Zilverschoonplein als locatie genoemd. De gevreesde groepen vandalen zijn hier echter evenmin op komen dagen. Het bleef grotendeels bij wat rondlopende sensatiezoekers.

Opruiing keihard aanpakken

De gemeente Bergen op Zoom is blij er zo vanaf gekomen te zijn, al wil dat absoluut niet zeggen dat hiermee de kous af is. Allereerst blijft de politie actief alle kanalen en apps monitoren om te checken of er alsnog nieuwe plannen ontstaan. Daarnaast wordt er werk gemaakt van het achterhalen en oppakken van mensen die zich aan opruiing schuldig maken. Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf: “Dat zijn gewoon strafbare feiten. Waarmee je een hele stad in de ellende stort.”

Let op wat je deelt!

Mensen die dergelijke berichten van anderen delen zijn ook bezig met opruiing, is het standpunt. In ieder geval als ze er niet meteen héél nadrukkelijk afstand van nemen. De maatschappelijk impact is enorm, dat dient men zich te realiseren vinden gemeente en politie.