Bergen op Zoom

Dijkgraaf niet blij na appje gedeputeerde: waterproject onzeker door vergunningenstop

Han Verbeem Han Verbeem

De provinciale vergunningenstop voor nieuwe bouwprojecten raakt ook de waterschappen, zegt dijkgraaf Kees Jan de Vet van Waterschap Brabantse Delta. Zo kan het project om de verdroging van het Markiezaatsmeer aan te pakken, nu niet worden uitgevoerd. De Vet is vooraf niet door het provinciebestuur betrokken bij het besluit. “Ik kreeg een appje van gedeputeerde Elis Lemkes dat álles op slot gaat. Dat is jammer. Ik snap dat de stikstofproblematiek belangrijk is maar als bestuurder denk ik in oplossingen, niet in beperkingen.

De vergunningenstop is nodig omdat de Brabantse natuur volgens Lemkes in een nóg slechtere staat verkeert dan eerder werd aangenomen. Ook de Brabantse Wal heeft te lijden van de uitstoot van stikstof en vervuiling uit het industriegebied van Antwerpen, waaraan de West-Brabanders overigens weinig kunnen doen. Maar volgens De Vet heeft juist deze regio te maken met de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende droogte in met name de zomerperiode. Daarom wil Brabantse Delta het regenwater van de Brabantse Wal opvangen en bufferen, zodat het in droge periodes gebruikt kan worden voor de natuur. “Door de vergunningenstop kunnen we de werkzaamheden niet uitvoeren”, zegt hij.

Verkiezingsmarkt

De dijkgraaf deed zijn uitspraak zaterdag tijdens de verkiezingsmarkt op het persstation van Waterschap Brabantse Delta, ten zuiden van Bergen op Zoom. Want 15 maart kiezen de West-Brabanders een nieuw Het merendeel van de twaalf deelnemende partijen was met een kraampje aanwezig om uitleg te geven over hun verkiezingsprogramma’s. Te midden van folders, flyers, buttons en pennen proberen de partijen de bekendheid van de waterschappen te vergroten. “We zijn nu nog het meest onbekende volksvertegenwoordigende instantie”, moet de dijkgraaf toegeven.

Rondleiding

De bezoekers van het persstation, voornamelijk senioren en jonge gezinnen met kinderen, hebben vooral belangstelling voor de indrukwekkende watertechniek. De medewerkers geven een rondleiding over het terrein, langs de grote machines, manshoge buizen en borrelende waterbakken. Een schminker kleurt de gezichten van de allerkleintjes tot vlinder, bij of ander insect. “Ja, de natuur is toch wel belangrijk”, lacht een moeder die toekijkt bij het schminken. En stemmen doet ze zeker, maar ze weet niet wát. “Ik denk wel dat ik ga stemmen op iemand die ik ken”, zegt ze.