Bergen op Zoom

Directeur Bergs stadskantoor stapt op na ultimatum

Vertrekkend gemeentesecretaris Theo Wingens (Foto: gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

Algemeen directeur en gemeentesecretaris Theo Wingens vertrekt bij de gemeente Bergen op Zoom. Dat hebben Wingens en wethouder Van der Zwan in een gezamenlijke verklaring bevestigd. Eerder weigerden zij nog commentaar te geven op uitgelekte berichten dat Wingens de wacht was aangezegd; hij zou tot maandag 21 december de tijd hebben gehad om zelf op te stappen, anders zou een ontslagprocedure volgen. De directeur heeft eieren voor zijn geld gekozen, zo blijkt nu, en zijn vertrek zou “in goed onderling overleg” hebben plaatsgevonden. Aan het gedwongen vertrek zou een verschil van mening ten grondslag liggen over de uitvoering van de miljoenenbezuinigingen en reorganisaties.

Door: Han Verbeem

De bevestiging van Wingens’ vertrek is door de gemeente Bergen op Zoom met de plaatsing van een kort bericht op de gemeentelijke website naar buiten gebracht. Woordvoerder Erwin Stander laat weten dat zowel verantwoordelijk wethouder Mignon van der Zwan als de gewezen gemeentedirecteur geen behoefte hebben aan enig verder commentaar. “We willen het hierbij laten”, aldus Stander. Het college hoopt “zo snel als mogelijk” een opvolger voor Wingens te vinden.

Alle goeds voor de toekomst

Uit de verklaring blijkt, dat aan het gedwongen vertrek een arbeidsconflct ten grondslag ligt. Er zou sprake zijn van “een verschil van mening over de wijze van leidinggeven die nodig is om de enorme uitdagingen waarvoor de gemeente staat, tegemoet te treden.” De gemeente staat voor een meerjaarse bezuinigingsopgave van 13 miljoen euro waarbij 75 voltijd-arbeidsplaatsen (FTE’s) bij de gemeente komen te vervallen. Volgens Van der Zwan heeft het college besloten dat beter is dat iemand anders “voor de ambtelijke troepen komt te staan.” De lokale bewindsvrouwe vindt het “een moeilijk besluit” en bedankt Wingens voor zijn inzet, slagvaardigheid en betekenis voor Bergen op Zoom. “Wij wensen hem alle goeds voor de toekomst.”

Pijn in het hart

Wingens zelf laat weten dat hij zijn werk graag verder had afgemaakt. “Helaas lopen zaken soms anders dan je hoopt.” De bestuurder zegt “met pijn in het hart afscheid te nemen van Bergen op Zoom” na een dienstverband van 15 jaar bij de gemeente. De komende tijd gaat hij zich “rustig voorbereiden op een nieuwe uitdaging.”

Lees ook: