Ossendrecht

Dirigent Arnold Wensink krijgt Koninklijke Onderscheiding

Close-up van koninklijke onderscheiding opgespeld op het rever van een zwart colbert

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Tijdens zijn afscheidsconcert als dirigent van Muziekvereniging De Hoop uit Ossendrecht kreeg Arnold Wensink een Koninklijke Onderscheiding. Dat gebeurde zondagmiddag in multifunctioneel centrum de Drieschaar in Ossendrecht.

Tot 2001 was Wensink dirigent van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht. Hij begon zijn muzikale carrière als trompettist bij de Marinierskapel en werd daarna Kapelmeester van het Fanfarekorps der Genie. Een overplaatsing zorgde ervoor dat hij Kapelmeester werd de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag.

Herculesramp

Toen hij daar een jaar aan de slag was, sloeg op 15 juli 1996 het noodlot toe. Bij de Herculesramp op vliegveld Eindhoven kwamen 29 muzikanten van het fanfarekorps en de bemanningsleden van het vliegtuig om het leven. “De heer Wensink was direct vanaf de eerste hectische dagen na de ramp betrokken bij de nabestaanden en bij het verzorgen van het afscheid nemen van de overledenen. Ook was hij dirigent bij de Nationale herdenking in Eindhoven”, aldus de gemeente.

Onder leiding van Wensink werd een nieuw orkest opgebouwd. “Deze taak was zeker niet voor iedereen weggelegd. Er was veel emotionele bagage en media-aandacht. De aanpak van de heer Wensink heeft voor veel mensen een verschil gemaakt. Het lukte hem om het verleden, het heden en de toekomst met elkaar te verbinden.” Ook na zijn pensionering bleef hij in contact met mensen uit die tijd en nog altijd is hij aanwezig bij herdenkingen.

Gevoelsmens

De burgemeester roemt de man omdat hij niet alleen professioneel, maar ook in de amateurmuziek heel actief is geweest. “Hij heeft hierin vanaf 1972 tot heden vrijwilligerswerk gedaan als dirigent en jurylid. Harmonie Amicitia uit Steenbergen, Fanfare OBK uit Brakel, Harmonie Vlijt en Eendracht uit Rijen en Muziekvereniging De Hoop uit Ossendrecht hebben allemaal onder zijn leiding gestaan”, somt de burgemeester van Woensdrecht op. Door muzikanten wordt hij omschreven als een gevoelsmens, die zeer betrokken is en oog heeft voor iedereen. Op een natuurlijke manier verbindt en ondersteunt hij mensen. Dit maakt hem een geliefd en gerespecteerd persoon.