Bergen op Zoom

Dirigent Pierre van Broekhoven (61) neemt afscheid met concert

Dirigent Pierre van Broekhoven neemt na veertien jaar afscheid | Foto: Vincent Krijtenburg

Dirigent Pierre van Broekhoven neemt na veertien jaar afscheid | Foto: Vincent Krijtenburg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na veertien jaar stopt Pierre van Broekhoven (61) als dirigent van BeKóór in Bergen op Zoom. Het Bergse koor laat de populaire dirigent niet gaan zonder afscheidsconcert “Het wordt een middag om nooit te vergeten.”

In december 2008 richtte Van Broekhoven het koor op samen met Conny Musters. “Het ledenaantal loopt een beetje tegen de klippen op. We hebben nu al 65 leden”, zegt Ineke Pals wanneer ze samen met Van Broekhoven te gast is in de studio van het ZuidWestTV programma Cocktail. BeKóór is een meerstemmig koor met een breed repertoire. “In het repertoire zit alles wat we leuk vinden”, zegt Van Broekhoven. En met ‘we’ bedoelt hij een muziekcommissie, bestaande uit een sopraan, een tenor, een bas, de pianist en de dirigent zelf. “Het kan echt van alles zijn van klassiek tot jazz en van Joods tot Iers.”

Opvolger

Pierre van Broekhoven stopt er na veertien jaar mee vanwege gezondheidsredenen. “Ik heb mijn leven lang -ook op professioneel niveau- in de muziek gezeten. Stoppen moet ook een keer. Het is tijd voor een ander.” Die ander staat gelukkig al in de startblokken. Pieter-Jan van den Berg is voor de koorleden een bekend gezicht. Op dagen dat Van Broekhoven niet kon komen, stond hij voor het koor. Ook begeleidde Van den Berg voorheen het koor bij het instuderen van nummers.

Hoogtepunten

Van Broekhoven kijkt terug op een fantastische tijd met het koor. “We hebben nogal gesjouwd”, zegt hij na een opsomming van hoogtepunten: “het kerstconcert met Ernst Daniel Smid in De Maagd, het Kerstconcert met Rob de Nijs en een jaar later met Dana Winner, de Volkorendagen in Middelburg, het optreden in West Malle en in Parijs en natuurlijk onze eigen Bekoorlijke jaarconcerten.”

Afscheidsconcert

Het komende concert is gelijk het afscheidsconcert. Het is op zondag 13 november vanaf 14:30 uur in Het Patronaat in Bergen op Zoom. Op deze plek repeteert het koor tevens iedere dinsdagavond. “Pierre wordt door het koor op handen gedragen”, zegt Ineke Pals. “Bijzonder is ook dat hij alle teksten zelf uit z’n hoofd kent, waardoor hij nooit op papier hoeft te kijken.” Waar Van Broekhoven aan toevoegt: “Op die manier heb ik meer en intenser contact met de zangers en halen we er meer uit.” Hoewel hij als dirigent stopt, blijft hij wel muziek schrijven voor zowel BeKóór als voor een ander Bergs koor Windkracht Vier.

Iers tintje

Het concert op 13 november staat niet alleen in het teken van het afscheid, maar krijgt ook een Iers tintje. Dat hoor je bijvoorbeeld terug in het harpspel van CKB-leerling Sadeesha Visch. De Lepelstraatse zussen Rosalie en Madelief Wagenaars dragen Ierse dans voor.

Tijdens het concert worden de zangers begeleid door Femke Hendrickx en Inge Tax op dwarsfluit, Constance Brugmans op viool, Martijn Hendrickx op basklarinet en Annique Bijsters en Toine Jimkens op Piano. Kaartjes zijn verkrijgbaar via [email protected]

Pierre van Broekhoven en Ineke Pals van BeKóór in de tv-studio | Foto: Vincent Krijtenburg
Pierre van Broekhoven en Ineke Pals van BeKóór in de tv-studio | Foto: Vincent Krijtenburg