Roosendaal

Discussie over graffiti in Roosendaal laait op

Herbert Kats Herbert Kats

De Roosendaalse Lijst blaast de discussie over graffiti nieuw leven in. Ontsierende illustraties moeten weg, aanstootgevende zo snel mogelijk. Dat vindt het gemeentebestuur ook. Maar het zou helemaal niet gek zijn om op de geluidsschermen langs de A58 graffiti te hebben die de stad moóier maakt, licht Marco Schillemans toe. Die gedachte onderschrijft ook de PvdA.

Dit jaar waren er al 123 meldingen van graffiti. Als het om gemeentelijke eigendom ging, werd het werk doorgaans binnen dertig dagen verwijderd. “Veelal binnen drie werkdagen”, meldt het gemeentebestuur.

Mooi

De Roosendaalse Lijst informeerde uitgebreid hoe de zaak er voor staat, als het gaat om het verwijderen van ongewenste muurschilderingen. Daarbij erkent Schillemans, die samen met Gert-Jan Oosterbosch aan de bel trok, dat hij zelf niet alles mooi vindt. Anders gezegd: hij weet dat smaken kunnen verschillen. Het opstellen van kwaliteitscriteria noemt hij daarom ‘een optie’.

PvdA’er Bjorn Rommens reageert dat hij het schetsen van een plan en het toetsen daarvan als een kans ziet om overlast te beteugelen. “Zo kun je het proces sturen.” Voor hem is het een groot verschil of het gaat om werk met een kunstzinnige inslag of het spuiten van zogeheten ‘tags’. Daarover zegt de gemeente: “Kunstzinnige graffiti, zoals in de Kadetunnel, heeft juist een werende werking op graffiti spuiters.”

Moet altijd de eigenaar zijn die beslist

Schillemans heeft een duidelijk leidend principe: “Het moet altijd de eigenaar zijn die beslist. Zo wil bijvoorbeeld Ziggo geen graffiti op de kastjes.” Rijkswaterstaat laat regelmatig pijlers van viaducten overschilderen. Toch staat RW open voor plannen om geluidsschermen te beschilderen, klinkt het behoedzaam uit de mond van woordvoerder Eric van Beerendonk. “Al willen we het in de basis neutraal houden.” Verf kan namelijk het materiaal aantasten en aanstootgevende illustraties zijn op voorhand taboe. “Maar we zijn altijd bereid om te luisteren. Kunst is het waard om te bespreken.”

Sturing

Dat zet de deur op een kier voor wat Schillemans eerder opperde: beschildering van de schermen langs de snelweg. Dat kan zowel helpen tegen verloedering als sturing geven aan wat er te zien is, denken zowel de Roosendaalse Lijst als Rijkswaterstaat. Op voorwaarde dat er wel een plan ligt, waarin ook de kosten in kaart zijn gebracht, tekent RW-woordvoerder Van Beerendonk aan.

Over wat ‘graffiti-overlast’ is gaan heten zijn zowel de fractie als de gemeente het wel eens. Op de vraag “Bent u het met ons eens dat er nog steeds veel graffiti gespoten wordt op plaatsen waar dit niet gewenst is?” volgt een volmondig ‘ja’. De Roosendaalse Lijst ziet de BuitenBeter-app als een prima middel om dat te melden.

Lees ook: Graffitikunstenaars uit heel Nederland maken kunstwerken in Roosendaalse Kadetunnel