Bergen op Zoom

Dit jaar geen duurzaamheidsprijs voor deelnemers Bergse optocht

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Enige jaren geleden deed in het Krabbegat de Biobest Trofee haar intrede. Deze prijs is in het leven geroepen voor bouwclubs die milieubewust werken. De erkenning is twee jaar uitgereikt en toen kwam corona. Toch is er dit jaar geen uitreiking van de trofee, nu de optocht weer als vanouds door de stad trekt.

De Biobest Trofee is een initiatief van de gemeente Bergen op Zoom en werd in 2019 en 2020 uitgereikt door de burgemeester. Het idee is om de bouwers te stimuleren bij het zo circulair, duurzaam dan wel milieubewust mogelijk werken. Een speciaal hiervoor samengestelde jury verdiepte zich lang voordat de ‘stoet der stoeten’ door de straten trok al in hoe de bouwclubs dat jaar te werk gingen. Dat ging onder meer om materiaalgebruik, maar ook om bijvoorbeeld het recyclen ervan en om hoe schoon er gewerkt werd.

Aanmelding plots offline

Om in aanmerking te kunnen komen voor de speciale trofee konden bouwclubs zich opgeven via de website van de Stichting Vastenavend. Een logische keuze, aangezien de meeste communicatie omtrent de Optocht via deze organisatie verloopt. In december 2022 was echter de aanmeldoptie plots van de betreffende website verdwenen.

Dit tot grote verrassing van onder meer de jury, de gemeente en ook een aantal bouwclubs. Dat ontdekte Bea Demmers, van de Facebookpagina Bergse Politieke Zaken. Ze is zelf jurylid bij andere onderdelen van de optocht en dus bekend met hoe belangrijk prijzen zijn voor bouwers. Het leidde tot een uitgebreid artikel op haar veelgelezen platform.

Geen interesse

Volgens de Stichting Vastenavend was er eind vorig jaar nog geen blijk van animo voor de Biobest Trofee, laat woordvoerder Kees Theunisse weten. Daarom werd de aanmeldmogelijkheid offline gehaald. Dit hebben ze onlangs hersteld maar dat is te laat. Het lukt de jury op zo’n korte termijn niet meer om nog serieus werk te maken van het beoordelen. De gemeente gaat dit jaar dus geen trofee uitreiken aan een duurzame optochtcreatie, ondanks de recente vraag van de Stichting Vastenavend dit alsnog te doen.

Meer en beter communiceren

Namens de gemeente meldt woordvoerder Erwin Stander dat de duurzaamheidsprijs volgend jaar weer wordt opgepakt. Het blijft namelijk een belangrijk thema. Er moet dan wel beter en meer gecommuniceerd worden, erkent hij. “Wellicht moeten we ook de hand in eigen boezem steken en hebben we hiervoor te weinig publiciteit gegenereerd waardoor aanmeldingen zijn uitgebleven.”