Roosendaal

Dit zijn de vier genomineerden voor Beste idee van Groenhuysen

De vorige winnaar was een geluidwerende bumper voor rollators

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het innovatieteam van zorginstelling Groenhuysen in Roosendaal heeft dit jaar niet drie, maar vier genomineerden gekozen voor het Beste idee van Groenhuysen. Het team kon niet kiezen en besloot dan maar een extra idee te nomineren. Een vakjury kiest zoals altijd haar favoriet, maar dit jaar is er ook een publieksprijs. Je kunt tot woensdag 17 februari stemmen.

Door: Bianca van Vugt

Er waren dit jaar zo veel goede inzendingen voor het Beste idee van Groenhuysen, dat er een extra nominatie is. De zorginstelling Groenhuysen uit Roosendaal houdt elk jaar een wedstrijd. Je kunt ideeën insturen die de behandeling of het dagelijks leven van hun bewoners verbeteren. Dat kunnen kleine aanpassingen zijn van bestaande situaties of compleet nieuwe dingen.

Ook ideeën van familie en mantelzorgers

Zorginstelling Groenhuysen is onder de indruk van het aantal inzendingen dit jaar. En vooral ook van de brede kring waaruit de ideeën komen. “Innovatie leeft niet alleen bij onze medewerkers,” stelt de instelling tevreden vast. “Er kwamen maar liefst 24 ideeën binnen. Ook familieleden, mantelzorgers en mensen die geen link hebben met Groenhuysen gaven hun idee vleugels en reizen met Groenhuysen mee naar het beste idee van 2021.”

De inzendingen worden beoordeeld door het innovatieteam van Groenhuysen. En die hadden dit jaar last van keuzestress. “In eerste instantie was het de bedoeling om drie ideeën te nomineren,’ vertelt Marcella Takx, lid van het innovatieteam. ‘Maar uiteindelijk was het te moeilijk om er nog één af te laten vallen. Daarom gaan we het tweede deel van onze zoektocht in met vier nominaties.” Een vakjury gaat de winnaar kiezen. En er is deze keer ook een publieksprijs.

Dubbele nominaties: rollend speelbord en dementiepodcast

Het zijn dan wel vier nominaties, maar er zijn toch maar drie deelnemers. Want deze keer is er een team bij dat twee keer is genomineerd. Dat team bestaat uit Ida Verbiest en Marga Koster. Zij werken bij Groenhuysen in het Odensehuis. Hun eerste idee is een rollend speelbord om coronaproof spelletjes te kunnen doen. Door wieltjes te schroeven op een meubelpaneel van 50 bij 80 centimeter kunnen bewoners bordspellen over de tafel naar elkaar toe rollen. Ze kunnen dan gezellig spelletjes doen en toch anderhalve meter uit elkaar zitten.

Het tweede idee van Verbiest en Koster is een podcast over dementie, bedoeld voor bewoners en hun partners of familieleden. Een podcast is een soort radioprogramma dat je online kunt luisteren op een tijd die je zelf kiest. “In deze tijd vinden mensen het lastig om de deur uit te gaan. Mensen vereenzamen en blijven met hun vragen en onbegrip achter,” bemerkten de medewerkers in het Odensehuis. “Daarom willen wij een serie podcasts maken met interviews van naasten en professionals over verschillende onderwerpen rondom dementie. We werken hierbij graag samen met bijvoorbeeld Alzheimer Café, Het Huis van Morgen of het dementienetwerk.”

Samenzijn: intimiteit voor jonge mensen met dementie

Ook Anne-marie Pullens trekt zich het lot aan van mensen met dementie. Zij vond haar inspiratie op Heerma State, waar jonge mensen met dementie wonen. Zij kunnen niet thuis wonen, maar zijn vaak nog heel actief in de samenleving. En hebben vaak partners met wie ze graag samen zijn. Thuis logeren is geen optie, maar de kamers op Heerma State zijn niet ingericht voor intieme nachten. Pullens wil graag een oplossing: Samenzijn. “We kunnen bijvoorbeeld een chalet plaatsen op het terrein van de locatie waar het stel een nacht kan verblijven met behoud van privacy, alle comfort van sanitair en kookgelegenheid en toch goede zorg in nabijheid,” stelt ze voor.

Zelf regie houden: tablet voor revalidatiepatiënten

De vierde nominatie gaat over mensen die moeten revalideren. En dan vooral over al hun dossiers. Emmy Lambregts en Ellen van Ommeren merken dat klanten het overzicht over hun revalidatieproces soms kwijt zijn. “Alle dossiers zijn tegenwoordig digitaal. Maar de klant kan deze niet tot nauwelijks inzien. We willen de klanten de eigen regie teruggeven door ze te voorzien van een tablet waarop zij de informatie over hun eigen revalidatie kunnen inzien,” schrijft het team aan de jury. “Verder willen we de tablet nog uitbreiden met oefeningen vanuit de fysiotherapeut, actuele revalidatiegids, toegang tot de domotica op de kamer en de mogelijkheid bieden om video te bellen.”

Je kunt zelf ook stemmen op één van de vier genomineerde ideeën. Want er is dit jaar niet alleen een juryprijs, maar ook een publieksprijs. Je kunt nog stemmen tot woensdag 17 februari. De stembussen sluiten die dag om 12.00 uur. Op de website van Groenhuysen vind je filmpjes waarin de deelnemers hun idee uitgebreider uitleggen. En je kunt daar natuurlijk ook het stemformulier invullen.