Roosendaal

Dit zonnepark gaat 2000 Roosendaalse huishoudens van stroom voorzien

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Langs de A58 bij Roosendaal wordt er gewerkt aan een zonnepark. Op de 4,5 hectare grond worden er in totaal zo’n 14.000 zonnepanelen geplaatst. Het initiatief van het project de Zonneweihoek is ontstaan in Roosendaal zelf. Zowel professionals als bewoners zijn betrokken bij de ontwikkeling en financiën ervan.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Een inwoner van de wijk De Weihoek wilde zonnepanelen aanleggen, maar zowel het dak van zijn huis als de geluidswal achter zijn huis waren daar niet geschikt voor. Vier jaar geleden kwam hij in contact met Michel Suijkerbuijk van Odura en zo ontstond het idee. De bouw van het zonnepark is twee weken bezig en zal eind dit jaar klaar zijn.

Zonnepark

De stroom van de Zonneweihoek wordt aan het net geleverd. Men kan geen zonnepaneel kopen of huren. “Er zijn andere concepten waarbij dat wel kan. Dat is in dit geval niet. Die regeling is meer voor kleinere projecten,” zegt Suijkerbuijk. Er moest gezocht worden naar investeerders. Odura organiseerde een webinar waar veel belangstelling voor was. “Uiteindelijk hebben zo’n 75 mensen financieel mee geïnvesteerd. Na 15 jaar krijgen de investeerders hun geld terug met daar boven op 5% rente.”

Lokale betrokkenheid

Odura vindt lokale betrokkenheid erg belangrijk. Ze zochten contact met buurtbewoners, zo ook met directe buur Clara Arnold. Volgens Arnold heeft Odura erg goed samengewerkt met lokale betrokkenen. Ze hebben ervoor gezorgd dat alle neuzen dezelfde kant opstonden en dat we met zijn allen door één deur konden.

Voor het zicht van omwonenden verdwijnt het bouwhek en komt er een struweelhaag van inheemse struiken met daarachter een permanent hek. Arnold is blij dat er met de bouw van het zonnepark rekening wordt gehouden met natuur en milieu. De begrazing door schapen en aangebrachte beplanting zorgen voor een uitbreiding van de biodiversiteit. “Op ons eigen stukje landgoed liepen er heel veel dieren en vlogen er veel vogels. Ik denk dat dat alleen maar meer en beter wordt.”