Bergen op Zoom

Diverse horecaondernemers stoppen met leutneutbonnen: ‘Alternatief betaalmiddel is overbodig’

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Tijdens de komende Vastenavend zullen een aantal horecagelegenheden op de Grote Markt en ‘t Beursplein niet meedoen met de leutneutbonnen. “We hebben al zoveel goede betaalmiddelen”, vindt Jimmy Devilee van De Bourgondiër.

De leutneutbonnen worden traditiegetrouw elke Vastenavend gebruikt in de horeca. Mensen kunnen een bonnenboekje kopen, om deze vervolgens te besteden in de kroegen. Toch doen ruim dertien gelegenheden ze aankomende editie in de ban. “Voor mij is het een bewuste keuze om dit jaar niet mee te doen met de leutneutbonnen.”

Democratisch besluit

Het betalen met de bonnen is volgens sommige horeca namelijk overbodig. “Tijdens corona hebben we als horecaondernemers meerdere betaalmogelijkheden gehad voor de klanten. Pin, cash, maar ook met de telefoon. Ik zie daarom geen noodzaak om met een nieuw alternatief betaalmiddel te komen.”

De prijs is dit jaar 2,73 euro. “Die wordt democratisch besloten,” legt Jac Oosterwaal van vereniging De Leut Neut Bon uit. Overigens konden sommige ondernemers, zoals De Bourgondiër, niet bij deze stemming aanwezig zijn. En volgens de statuten vindt er slechts één stemming plaats. “Ik vind het erg jammer dat verschillende horecaondernemers daardoor dit jaar niet meedoen met de leutneutbonnen. Uiteraard is het een keuze die iedereen zelf mag maken.”

De ondernemers pleiten niet zozeer voor een hogere prijs. “Het gaat niet alleen om bierprijzen, maar ook over de huur van het pand en de personeels- en onderhoudskosten”, legt Devilee uit. “Voor de ene ondernemers zal die 2,73 euro dus moeilijker liggen dan voor de ander.”

Drie euro voor pilsje

Volgens Oosterwaal is er ook rekening gehouden met de verhoogde bierprijzen. “Voor de stemming over de prijzen begon, is er gekeken of er in de prijzen ten op zicht van vorig jaar iets veranderd is. De prijzen zijn met negen procent gestegen.”

Devilee vraagt drie euro voor een pilsje, maar is niet bang om klanten te verliezen. “Wij hebben tijdens covid en de Ellufde van den Ellufde-vieringen gezien dat ons publiek helemaal niet zozeer let op de prijzen. Ze willen gewoon een mooie avond.”

Betaalbaar houden

Oosterwaal hoopt dat afgehaakte horecabedrijven volgend jaar weer aanhaken. “Ik hoop dat men zich volgend jaar wel weer kan vinden in de prijzen en weer terugkeert naar de leutneutbonnen. We willen het feest voor iedereen betaalbaar houden.”

Devilee begrijpt de traditie achter de bonnen overigens wel. Daarom steekt hij het geld dat hij anders kwijt was aan het drukken van de bonnen, in de organisatie van Vastenavend. “Het feest zelf moet de avond uiteindelijk bepalen.”