Bergen op Zoom

Documentaire over prijsuitreiking Jimi Hendrix op ZuidWest TV

Optreden van Blaudzun tijdens uitreiking SEGA (foto: © Lotte Brouwers)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

ZuidWest TV zendt op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag een documentaire uit over de Sena Performers European Guitar Award 2020. De documentaire gaat over de postume prijsuitreiking aan gitaarlegende Jimi Hendrix op 13 december in Gebouw-T in Bergen op Zoom. Familie en vrienden van Hendrix hebben via internet live meegekeken, terwijl bekende Nederlandse muzikanten de grootste hits van Jimi Hendrix speelden. Regisseur Marcel de Vré heeft van de prijsuitreiking en het concert een 75-minuten lange documentaire gemaakt.

Door: Bianca van Vugt

Een zaal vol deinenden en zingenden mensen past natuurlijk niet binnen de coronaregels. De organisatie van de Sena Performers European Guitar Award, kortweg SEGA, bedachten daarom een alternatieve manier om hun prijsuitreiking te kunnen houden. In andere jaren kwamen de winnaars naar Bergen op Zoom om zelf een concert te geven in Gebouw-T. Maar ook dat was dit jaar geen optie, want de winnaar van 2020 is Jimi Hendrix. De Amerikaanse gitaarlegende stierf toen hij 27 was. Dat is 50 jaar geleden. Maar zijn muziek is nog steeds populair.

Artiesten en oud-winnaars praten over Jimi Hendrix

De prijsuitreiking is dit jaar dus bescheiden geweest van opzet. Tenminste, als het gaat om bezoekersaantallen. Het feest was er niet minder om: bekende Nederlandse muzikanten hebben in Gebouw T een spetterend concert gegeven, waarin ze op hun eigen manier de muziek van Jimi Hendrix hebben gespeeld en geëerd. Aan de andere kant van de oceaan hebben Jimi’s zus Janie Hendrix en zijn producer Eddy Kramer meegekeken en de prijs in zijn plaats in ontvangst genomen.

Regisseur Marcel de Vré, bekend van muziekdocumentaires over bijvoorbeeld Golden Earring en Candy Dulfer, heeft er een documentaire van gemaakt. De optredens van de muzikanten zijn verweven met verhalen tot een film van 75 minuten. Je hoort artiesten als Pablo van de Poel, Jan Akkerman en Leendert Haaksma. Maar er zijn boodschappen ingesproken door oud-winnaars van de SEGA, zoals Steve Vai, Joe Satriani en John Petrucci.

Donderdag- én vrijdagavond op ZuidWest TV

De documentaire zal in 2021 ook op de landelijke televisie worden uitgezonden, maar je kunt hem met oud en nieuw al bekijken op ZuidWest TV. De film is donderdag- en vrijdagavond te zien om 21.00 uur en om 23.00 uur.

Lees ook: Grote postuum Awardshow in Gebouw T voor gitaarlegende Jimi Hendrix