Bergen op Zoom

Dodenherdenkingen Roosendaal en Bergen op Zoom op ZuidWest TV

Het oorlogsmonument aan de Parklaan in Roosendaal © Christian Traets Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Dodenherdenking van 4 mei wordt dit jaar aangepast vanwege de coronacrisis. Omdat er geen publiek bij de herdenkingen mag zijn, zal ZuidWest TV de herdenkingen van Roosendaal en Bergen op Zoom uitzenden op tv. Er komen ook reportages op onze website.

ZuidWest TV heeft aangeboden de herdenkingen van Roosendaal en Bergen op Zoom op 4 mei uit te zenden op tv en internet. Het is de 75e keer dat Nederland bij de Dodenherdenking stil staat bij de mensen die zijn omgekomen in een oorlogsituatie. In andere jaren zijn er meestal kransleggingen en toespraken met publiek er bij, om samen te herdenken. Door de coronamaatregelen kan dat nu niet. Daarom hebben Bergen op Zoom en Roosendaal er voor gekozen op een andere manier te herdenken.

Bergen op Zoom legt dit jaar geen kransen

In Bergen op Zoom geeft een trompettist het traditionele Taptoe-signaal. Meteen daarna beginnen om 20.00 uur de 2 minuten stilte. Na de stilte wordt het Wilhelmus gespeeld en geeft burgemeester Frank Petter een toespraak. Om 20.15 uur wordt de Bergse herdenking afgesloten met het geuzenlied Merck Toch Hoe Sterck. Dat is het eeuwenoude lied over het beleg van Bergen op Zoom.

Kransen in Roosendaal en Moerstraten al ‘s middags gelegd

In Roosendaal is er wel een kranslegging, maar niet om 20.00 uur ’s avonds. Burgemeester Han van Midden legt ’s middags al een krans bij de oorlogsmonumenten in Roosendaal en Moerstraten. In Roosendaal is dat aan de Parklaan en in Moerstraten op de hoek van de Luienhoekweg met de Moerstraatsebaan. In Roosendaal legt een vertegenwoordiger van het Korps Commandotroepen ook een krans.

Burgemeester Van Midden geeft ook een toespraak. En de gemeente Roosendaal nodigt iedereen uit bloemen of kransen te leggen bij de monumenten, maar dan wel volgens de coronaregels. Dus met minstens anderhalve meter afstand en met maximaal 2 mensen tegelijk. ZuidWest TV maakt opnamen van de toespraak en de kransleggingen en zendt die ’s avonds uit. De reportage komt ook op onze website te staan.

ZuidWest zendt reportages uit op tv en internet

De Dodenherdenkingen van Roosendaal en Bergen op Zoom zijn bij ons te zien op maandag 4 mei. Op ZuidWest TV begint de uitzending net voor 20.00 uur. Je kunt de uitzending op elk moment terugkijken op onze website.

ZuidWest TV is natuurlijk altijd online te bekijken via www.zuidwesttv.nl, maar ook via de zenderpakketten van KPN en Ziggo. Bij KPN kun je alleen meekijken vanuit Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht via het digitale kanaal 1420. Bij Ziggo kunnen ook inwoners van Steenbergen, Halderberge, Rucphen, Zundert en Moerdijk meekijken via kanaal 40. Als je analoog wilt kijken, kan dat in Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht op 480.000Mhz.