Hoeven

D’oevense Avond niet zomaar een feestje: ‘Het is écht magisch!’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Voor de een zal het klinken als één van de vele festiviteiten tijdens carnaval. Maar de inwoners van Hoeven, tijdens carnaval omgedoopt tot Peejenland, weten het zéker. Deze avond in dorpshuis Het Kompas is niet zomaar een avond. De D’oevense Avond is magisch volgens velen.

Twee weken voor carnaval staan op zondagochtend om 07:00 uur de mensen al in de rij om kaartjes te bemachtigen. “Mensen hadden een borreltje, wat hapjes en muziek bij zich om het gezellig te maken tijdens het wachten”, vertelt Joris Lauwerijssen, ook wel bekend als Boer Lauwe.

Ik doe het al sinds 1994 en nu doe ik het nog steeds. Dat zegt wel genoeg toch?

“Het is niet het eerste jaar dat de mensen volop in de rij staan”, vertelt een trotse Jan van den Broek. Hij is dit jaar voor het 30ste jaar lid is van carnavalsstichting De Peejenzaaiers. Met veel plezier werkt hij ieder jaar mee aan de opbouw van de D’oevense Avond. “Ik doe het al sinds 1994 en nu doe ik het nog steeds. Dat zegt wel genoeg, toch?”, lacht Van den Broek.

Al 32 keer eerder, misschien wel iets vaker naar zijn zeggen, staat DJ Marco Bras (Marco Braspenning) achter de draaitafel. Dit jaar doet hij het voor de 33ste keer. In carnavalstaal een jubileum. “Het is een superfijne happening en ik vind het mooi dat ik al jarenlang de platen mag draaien. ”

Als je dan weet wat je qua muziek nog in je mouw hebt zitten en het nóg gekker gaat worden, is dat écht magisch!

De kracht is volgens Braspenning de saamhorigheid tijdens deze avond. “Je ziet vanaf het podium de zaal op en neer deinen. Als je dan weet wat je qua muziek nog in je mouw hebt zitten en het nóg gekker gaat worden, is dat écht magisch!” Ook het publiek speelt volgens alle drie de heren een grote rol tijdens deze avond. “Iedereen is er deze avond, het staat écht stampens vol”, vertelt Lauwerijssen. Collega Van den Broek vult aan dat het een mooie combinatie is van het publiek, de artiesten én de DJ. De laatstgenoemde is toch wel de belangrijkste persoon tijdens deze avond. “Natuurlijk zorgen de artiesten en de mensen voor de sfeer, maar Marco doet hier nog een schepje bovenop. Hij maakt de avond”, vertelt Van den Broek.

Mijn opa, mijn ouders én nu mijn kinderen hebben hier allemaal carnaval gevierd.

Het Kompas is al sinds jaar en dag hét decor van de feestavond. “Mijn opa, mijn ouders én nu mijn kinderen hebben hier allemaal carnaval gevierd”, vertelt de DJ. Het gaat van generatie op generatie over. “Deze vier muren ademen gewoon nostalgie. Ik krijg kippenvel als ik erover vertel.”

Het carnavalsfeest zit diep geworteld in de samenleving. Dit alles lijkt er tijdens de D’oevense Avond allemaal uit te komen. “Je ziet bij de bouwers van de grote wagens die avond een beetje de ontlading en de opluchting. Ze hebben de dag voor de optocht opgebouwd en weten dat alles klaarstaat. Voor de bouwers is het dan een uitlaatklep om deze avond te feesten”, vertelt Van den Broek. Het is een groot feest met veel gezelligheid en gekkigheid. De drie heren delen allemaal dezelfde mening: “Bijzijn is meemaken”, zegt Boer Lauwe. “Het is wel écht een Hoevens feest, maar iedereen is hier welkom.”

Ik durf gerust te zeggen dat wij echt wel één van de grootste zijn tijdens carnaval.

Hoeven is een relatief klein dorp, maar met carnaval zéker een van de grotere, meent Van den Broek. “Ik durf gerust te zeggen dat wij echt wel één van de grootste zijn tijdens carnaval.” Er gebeurt ontzettend veel in het dorp tijdens het vierdaagse volksfeest. “De grote optocht op Super Tuesday, de D’oevense Avond en de andere feestmiddagen en kindermiddagen maken hier écht het carnaval”, besluit Van den Broek.

Sfeer

Tijdens de feestavond zit de sfeer er in de dampende zaal goed in. DJ Marco zweept de zaal op met zijn muziek. De ene naar de andere carnavalskraker komt uit de boxen. Als feestartiest Vieze Jack het podium betreedt gaat het ook helemaal los. Met hits als De Hut Verbouwen, T’s Carnaval & Captain Jack, zet hij de zaal in complete extase. Als voor het laatste nummer van Vieze Jack Prins Tommes met zijn protocol het podium opkomt, gaat de zaal helemaal los. Samen dansen, zingen en springen ze op het laatste nummer met het uitbundige publiek. “Het was hele gave en bijzondere editie”, laat Joris Lauwerijssen trots weten.

Lees ook: Mosterd na de Maaltijd doet ‘Nog een Rondje’: ‘We doen dit écht voor ons plezier’