Hoeven

Mosterd na de Maaltijd doet ‘Nog een Rondje’: ‘We doen dit écht voor ons plezier’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Hé Jacqueline! Waar is de vaseline… Een zin die je wellicht de afgelopen dagen al heel wat voorbij hebt horen komen. Robèrt van der Wegen en Berry Koevoets uit Hoeven vormen al voor het zesde jaar op rij Mosterd na de Maaltijd. Waar het meer als een grapje begon, treden de heren nu ieder jaar op met carnaval. Ook dit jaar gaan ze Brabant door om pleinen en zalen op z’n kop te zetten met hun nieuwe kraker: ‘Nog een Rondje’.

“Wij zitten samen bij Blaasband Ullie”, legt Berry uit. Vaak stonden ze met de band op het podium van dé carnavalsaftrap: 3 Uurkes Vurraf. Al bleef het ieder jaar maar de vraag of ze met de band weer uitgenodigd zouden worden.

Als de heren samen in de zaal van 3 Uurkes staan met een glas bier in hun handen kijkend naar de andere optredens, krijgen ze het idee om een eigen nummer te maken. “Vervolgens was er een half jaar radiostilte”, lacht Berry. Robèrt besluit terug te komen op de woorden die tijdens 3 Uurkes zijn uitgesproken, en zo begon het tweetal te schrijven.

Uiteindelijk komt de wereldzin ‘Hé Jacqueline, waar is de vaseline’ naar boven.

De grappigste en gekste teksten komen naar boven. “Uiteindelijk komt de wereldzin ‘Hé Jacqueline, waar is de vaseline’ naar boven”, lacht Berry. Dit idee ontstaat tijdens het verschonen van zijn toen nog jonge zoontje Joep. Tijdens het verschonen ziet hij een potje vaseline staan en vanuit daar wordt de Kies Je Kraker-winnaar van 2018 geboren.

Drie kwartier later lag het nummer er.

De hele dag door is er appverkeer tussen Robèrt en Berry met zinnen voor het nummer. “Aan het einde van de dag stond er een veel te ingewikkeld refrein op papier. Het moest simpeler.” De volgende dag staat het refrein zoals we het nu kennen, en is Robèrt aan de slag gegaan met de coupletten. Een avond aan de keukentafel van Robèrt, worden de puntjes op de ‘i’ gezet en wordt er met een accordeon erbij de melodie bedacht. “Drie kwartier later lag het nummer er”, vertellen de heren.

Bekendheid

Als Robèrt tijdens de actie ‘Hier met je rekening’ de rekening van de studiokosten van het nummer inlevert bij Radio 538, heeft hij al snel radio-DJ Edwin Evers aan de telefoon. Hij belooft met de radiozender de rekening te betalen, maar is wel razend benieuwd naar de kraker. Nadat Hé Jacqueline op de landelijke radio is geweest barst het los en weten ze in één klap heel veel mensen te bereiken.

“Het was op het gegeven moment zo bizar, dat ik bij het koffiezetapparaat op mijn werk sta en iemand Hé Jacqueline staat te zingen. Niet wetende dat dit ons nummer was”, lacht Robèrt.

Vaak wordt de vraag aan de heren gesteld waar de derde is. Robèrt, Berry en Lars begonnen als een trio, maar naar één jaar besluit Lars van Berkel er mee te stoppen. “Hij voelde zich niet helemaal thuis op het podium en vindt het veel fijner om te produceren, wat hij ook erg goed kan”, legt Robèrt uit. De andere twee gaan vrolijk door. Ze schrijven meerdere krakers. Onder andere: Blij in de Rij, Als ik met ons Jo naar de Yoga ga én Nog een Rondje.

Dromen

Tijdens carnaval gaan ze heel Brabant door. Breda, Etten-Leur, Tilburg en zelfs IJsselstein komt voorbij. “Het is ons écht om het plezier te doen”, benadrukken beide heren. Allebei hebben ze geen ambitie om écht het artiestenleven na te streven. “Het creatief bezig zijn en muziek maken vinden wij geweldig om te doen”, vertelt Robèrt. Samen met Co Vergouwen maken de heren de muziek. “We vinden het af en toe ook leuk om eens wat anders te proberen. Zeker niet alle nummers lijken op elkaar. Co voelt perfect aan wat wij willen en kan dit vertalen naar muziek.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Mosterd na de Maaltijd op de zondag na de optocht op de markt in Etten.

Als ze gevraagd worden wat het mooiste is wat zij tot nu toe meegemaakt hebben wordt het even stil aan de keukentafel in Hoeven. “Het zijn eigenlijk wel twee dingen voor mij”, begint Berry. “Kruikenstad in Koor vond ik erg gaaf om te doen. Hier speelde we met een groot live orkest ons eigen nummer voor ontzettend veel mensen. Dat zorgt dan wel voor kippenvel.” Verder vindt ik de kleine kneuterige zaaltjes met een mooi of leuk verhaal ook erg tof.

We hielden daar de prijs omhoog en de hele zaal ging uit z’n dak.

Robèrt vult op zijn beurt aan. “De maandagavond tijdens de carnaval dat wij de Kies Je Kraker wonnen, was écht geweldig. Toen wij in het Kompas stonden tijdens de D’oevense Avond ontstond daar écht een wij-gevoel. We hielden daar de prijs omhoog en de hele zaal ging uit z’n dak. Dat was geweldig”, stelt Robèrt. Berry is het roerend met hem eens.

Aan stoppen denken de heren nog lang niet. ‘We vinden het superleuk om te doen”, lachen ze beiden. Toch moet het niet op werken gaan lijken. “We doen dit echt voor de lol en het creatief muziek maken.”

Mosterd na de Maaltijd tijdens Kruikenstad in Koor 2020 in Tilburg.
Lees ook: Chef Soldaat erg kritisch op zichzelf: ‘Alles aan mijn act moet kloppen’