Lepelstraat

Door boom verwoeste Antonius kapel in ere hersteld

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Iets meer dan een jaar geleden is de Antonius kapel in Lepelstraat verwoest door een gigantische boom. Een onverwachtse en zeer lokale wervelwind bleek zo sterk dat het een aantal bomen om liet vallen, en een viel er bovenop de kapel. Inmiddels is de kapel herbouwd, en is het zondag 10 september officieel ingewijd.

“Tientallen mensen stonden met tranen in hun ogen. Het was verschrikkelijk om te zien”, vertelde voorzitter René Ooms van de Stichting Vrienden van Antonius vorig jaar september aan Omroep Brabant. Het hele dorp leefde mee, en al snel werden er meerdere acties opgezet om de kapel in ere te herstellen.

Dat er zóveel mensen zouden komen had ik niet verwacht.

Dat is gelukt. Precies één jaar en vier dagen later is de herbouwde kapel ingewijd onder het toeziend oog van misschien wel honderd aanwezigen. “Dat er zóveel mensen zouden komen had ik niet verwacht”, reageert Stan Kint van de Stichting Vrienden van de Antoniuskapel.

Onder de aanwezigen is ook wethouder Hans Peter Verroen aanwezig. “Als Lepelstrater moest ik hier bij zijn”, zegt hij. “Ik ben de dag na de storm naar de kapel komen kijken. Daarna is er onder andere vanuit de gemeente intensief meegeholpen om de omgevallen boom op te ruimen zodat de kapel weer heropgebouwd kon worden.”

De kapel in Lepelstraat werd verwoest door een omgevallen boom (foto: Omroep Brabant)

Naast de nieuwe kapel, die er met zijn puntdak een stuk anders uitziet dan de vorige kapel met het platte dak, is er nog een speciaal aandenken geplaatst. De stam van de boom is namelijk blijven staan, en met foto’s en een gedicht aangekleed.

“Ik vind het heel mooi dat de boom gaat waken over de kapel. Ik vind het een geweldig monument”, reageert een mevrouw die aandachtig de boom bestudeert. “Het is misschien een herinnering aan een vervelend moment. Maar het laat ook zien dat sommige dingen zo gaan en je het dan weer kan opruimen en veranderen.”

De heropbouw van de kapel (foto: Omroep Brabant).

Het was eigenlijk de bedoeling dat de kapel op 13 juni, de naamdag van de heilige Antonius, ingewijd zou worden. “Maar door de aanhoudende vorst en de vele regen hebben we dit niet gehaald”, vervolgt Kint. “Eigenlijk kon er de laatste maanden pas echt goed doorgewerkt worden door de vrijwilligers. Maar we zijn blij dat het nu eindelijk is gebeurd.”

Lees ook: Kapelleke in Lepelstraat verwoest door omgewaaide boom, het hele dorp komt in actie Lees ook: Kapel verwoest door omgevallen boom, maar binnenkort luidt de klok weer