West-Brabant

Door luchtvervuiling leven Brabanders een jaar korter

Foto: © Shutterstock

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Brabanders leven door luchtvervuiling gemiddeld 358 dagen korter. Dat is één van de conclusies uit luchtkwaliteitsonderzoek van de Brabantse GGD’s, op basis van gegevens uit 2019. De buitenlucht die we inademen komt zelfs overeen met de lucht van vijf sigaretten inademen, die iemand binnenshuis rookt.

Het wegverkeer is de grootste bron van luchtvervuiling. In West-Brabant speelt de industrie een grote rol. Ook landbouw en houtstook zijn boosdoeners. Astma bij kinderen, hart- en vaatziekten bij veertigplussers en longkanker bij vijftigpussers liggen daardoor op de loer.

Schone Lucht Akkoord

De Brabantse GGD’s roepen de gemeenten op om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord. Roosendaal en Bergen op Zoom doen dit op korte termijn overigens niet, blijkt uit recentelijk onderzoek van ZuidWest Update.

Dat komt onder andere door de invloeden van buitenaf, zoals het industriegebied in Antwerpen en de benzeenemissies in Bergen op Zoom. Daarnaast moet er veel gedaan worden voor vereiste rapportages.

Overigens is het volgens GGD West-Brabant ook belangrijk dat inwoners zelf hun steentje bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Als voorbeeld noemen zij het gebruik maken van openbaar vervoer of de auto te laten staan en te gaan lopen of fietsen.

Lees ook: Roosendaal en Bergen op Zoom tekenen Schone Lucht Akkoord niet