Putte

Dorpsplatform Putte maakt zich zorgen om tweede migrantenhotel bij Emmahoeve

Maarten Elst Maarten Elst

Bewoners van Putte maken zich zorgen over de nog premature plannen van het college om een tweede migrantenhotel aan te leggen. Het hotel moet aan de rand van de dorpskern van het grensdorp komen bij de Emmahoeve. Nog voordat er begonnen is aan de bouw van het eerste migrantenhotel trekt Dorpsplatform Putte nu aan de bel bij de gemeente.

ABZ-raadslid Arjan Buijsen begrijpt de zorgen van het Dorpsplatform wel. “Het is een voorstel wat eigenlijk ook wel past in de vraag die we aan het college hebben gesteld om buiten de dorpskernen huisvesting te voorzien voor arbeidsmigranten. De Emmahoeve ligt buiten de dorpskern, dus wat dat betreft past het wel in de vraagstelling. Het is natuurlijk wel zo, als je kijkt naar de omgeving, die heel groen van aard is, dat je dan wel moet kijken naar de landschappelijke inpassing van een dergelijke migrantenhotel.”

Glatt-terrein

Dorpsplatform Putte volgt al jaren kritisch de verrichtingen rond de Emmahoeve, op steenworp van het dorpscentrum. Voorzitter Frank Roeken betreurt de premature plannen van wethouder Hans de Waal en sprak onlangs in tijdens de opinieraad van de gemeente Woensdrecht. “We vinden het qua locatie in ieder geval niet oké”, stelt hij. “De Emmahoeve is een schitterend natuurgebied, we hebben graag dat dat zo blijft.”

Roeken wijst naar het afgelegen Glatt-terrein langs de Putseweg dat zichtbaar is vanaf de Emmahoeve. “Daar komt ook al een migrantenhotel en die combinatie is veel te groot”, vindt de voorzitter. “Dan praten we over daar 400 arbeidsmigranten, hier 253 appartementen. Dat komt neer op zo’n 700 arbeidsmigranten. Dat is samen 1.100 arbeidsmigranten plus diegenen die er nog omheen zitten. Dat is gewoon veel te veel voor de kern Putte (3.755 inwoners in 2020, red.).”

Premature plannen

De plannen zijn nog zeer prematuur, zo weet ook raadslid Buijsen. Wethouder Hans de Waal (ABZ) heeft de opdracht gekregen om locaties buiten de dorpskernen van de gemeente Woensdrecht te zoeken voor een arbeidsmigrantenhotel. “Daarom zijn we blij dat Dorpsplatform Putte nu al bij het college aanklopt en niet achteraf pas. Emmahoeve is één van de locaties die uit het onderzoek naar voren is gekomen.”

Roeken maakt zich zorgen om de toekomst van de kern Putte. “We zijn vanaf 2012 al actief bezig voor onze eigen inwoners, dat we ze kunnen behouden in ons dorp. Dat is een frustratie die op het dorp leeft. Een bericht over de Emmahoeve op sociale media leverde al 300 reacties op. Je kunt wel stellen dat het leeft. Vandaar dat we ingesproken hebben tijdens de gemeenteraad.”

Wachten tot zomervakantie

Volgens Roeken staat het dorpsplatform niet onwelwillend tegenover één hotel, maar vreest het dat met een tweede hotel de identiteit van het grensdorp verloren gaat. Ook leeft de angst dat de Emmahoeve haar status als beschermd natuurgebied kwijtraakt en aan nieuwbouw voor de jeugd uit Putte voorbij wordt gegaan.

“We krijgen als het goed is nog voor de zomervakantie bericht vanuit het college met de uitslagen van het onderzoek”, vult ABZ-raadslid Buijsen aan. “Dan weten we welke locaties binnen de gemeente in aanmerking komen voor de arbeidsmigrantenhotels. En of de Emmahoeve daar bij hoort. Dus wat dat betreft moeten we nog even afwachten op de voorstellen vanuit de gemeente.”