Putte

Dorpsplatform wil woonzorgcentrum Beukenhof niet kwijt: ‘Dit raakt heel Putte’

Archieffoto: Woonzorgcentrum Beukenhof in Putte

Han Verbeem Han Verbeem

Een dringende oproep aan de gemeenteraad van Woensdrecht: hou zorgcentrum Beukenhof in Putte open, desnoods met nieuwe uitbaters. “Geef de ouderen wat ze toekomt: het slijten van de oude dag in hun eigen Putte”, zegt woordvoerder Frank Roeken van Dorpsplatform Putte. Wethouder Lars van der Beek steunt de oproep van harte, maar merkt tegelijk op: “Wij zijn als gemeente geen aanbieder van verpleeghuiszorg.”

De publieke tribune van de raadzaal is gevuld met tientallen Puttenaren. Het raakt de samenleving diep: met de voorgenomen verhuizing van de bewoners naar wooncentra in Ossendrecht en Hoogerheide, is er straks geen verzorgingshuis meer in Putte. “Nu kunnen scholieren na school even bij opa of oma langs. Dat kan straks niet meer.”

Twee scenario’s

De huidige bewoners moeten volgens het plan van zorginstantie tanteLouise eind dit jaar het gebouw verlaten en verhuizen naar andere wooncentra. Het Dorpsplatform Putte geeft de gemeenteraadsleden het dringende ‘ongevraagd advies’ om bij tanteLouise de druk op te voeren de voorgenomen verhuizing uit te stellen. Dat geeft meer tijd om twee alternatieven te onderzoeken die het gebouw van Beukenhof kunnen redden.

Roeken schetst twee toekomstmogelijkheden: óf het huidige gebouw renoveren, óf het huidige gebouw laten zoals het is en alleen bewoners met zware zorg elders onderbrengen. Daarbij zou ook een andere zorgaanbieder het gebouw kunnen overnemen. Het Dorpsplatform is inmiddels al in gesprek gegaan met zorgverleners, bouwbedrijven en andere marktpartijen om de scenario’s verder uit te werken.

Bestemmingsplan

Bij bekendmaking van de verhuisplannen, in oktober vorig jaar, was van sloop van de Beukenhof nog geen sprake – merkt AKT-raadslid Ludo Bolders op. Maar wat als dat verandert, wat kan de gemeente dan doen? Weinig. zo moet Van der Beek toegeven. “De enige knop waaraan we kunnen draaien is die van het bestemmingsplan. Het gebouw heeft bestemming zorg. Slopen voor woningen of huisvesting van arbeidsmigranten, om enkele voorbeelden te noemen, is dus zonder medewerking van de gemeente niet mogelijk.”

Huisartsen

Raadslid Marius Bakker (VVD) begrijpt de zorgen van het Dorpsplatform. “Maar heeft u ook contact gehad met de huisartsen over wat er eventueel mogelijk is”, vraagt hij de inspreker. Inderdaad, beaamt Roeken: “De huisartsen zouden het heel goed vinden als Beukenhof blijft bestaan, in combinatie met de nieuwe zorgboulevard.” Ook Marieken de Langen (ABZ) deelt de bezorgdheid. “Maar is dat qua tijd haalbaar? Want tanteLouise wil eind dit jaar al verhuizen.” Inderdaad, daarom wil het Dorpsplatform de druk opvoeren dat tanteLouise de verhuizing een half jaartje opschuift. “Dan is er meer tijd voor onderzoek.”

Lees ook: Zorgcentra Heideduin en De Beukenhof verdwijnen: ‘Een bittere pil voor Putte’