Bergen op Zoom

Drie bushokjes afgelopen weekend vernield in Bergen op Zoom: ‘Het is nodeloos en zinloos’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Het lijkt net sneeuw”, zegt Ben de Aantrekker sarcastisch als hij richting de bushalte aan de Gagelboslaan in Bergen op Zoom loopt. Het hokje ligt bezaaid met glasscherven. Afgelopen weekend is de op- en uitstapplek vernield, net als die aan de Ericalaan en Holleweg. Geërgerd neemt de buurtbewoner de schade op. “Het is nodeloos en zinloos!”

Waar de vuurwerkoverlast voorheen half december begon, wordt zijn wijk nu al een aantal maanden opgeschrikt door harde knallen. “Buren durven niet meer buiten te komen.”

Een wijkagent ging met een thermoskan in een bushokje zitten, om toezicht te houden. Zodra hij even naar het toilet ging, werd het hokje achter zijn rug opgeblazen.

Twee jaar lang zat Den Aantrekker in het buurtpreventieteam, van 2007 tot 2009. Hij heeft destijds een aantal goede wijkagenten gezien die vuurwerkoverlast een halt toeriepen. “Eentje ging tijdens Oud & Nieuw met een thermoskan in een bushokje zitten, om toezicht te houden. Er gebeurde natuurlijk niks, maar zodra hij even naar het toilet ging, werd het hokje achter zijn rug opgeblazen.”

Den Aantrekker zelf denkt daarom niet in hokjes, maar in vervangende alternatieven. Hij opperde al eens lexaanplaten van SABIC bij de gemeente. Het is namelijk 250 keer sterker dan glas. “Lexaan is gewapend beton in kunststofvorm”, aldus Den Aantrekker. De gemeente vond het plan daarentegen te duur. “Voor een losse stoeptegel komen ze meteen, maar als het op veiligheid aankomt loop je tegen allerlei muren aan”, zucht hij.

Het is levensgevaarlijk als deze glasdelen als ‘granaatscherven’ in het rondvliegen.

Gelukkig voor hem trekt de Bergse VVD zich het jaarlijks terugkerende fenomeen inmiddels ook aan. ‘Het is levensgevaarlijk als deze glasdelen als ‘granaatscherven’ in het rondvliegen’, zo schrijft de partij in haar raadsvragen. Odin Wiersma en Dominique Hopmans maken zich daarom hard voor het veiligheidsgevoel van buurtbewoners, zoals Den Aantrekker.

Hij pleit voor intensiever controleren, zodat de jaarwisseling rustig verloopt. De relschoppers verdienen volgens hem een taakstraf. “Laat ze die rotzooi opruimen en de schade betalen. Niet de gemeenschap, maar de veroorzaker is aansprakelijk.”