Bergen op Zoom

Drie exposities ter ere van Jan Wessendorp

Zelfportret van Jan Wessendorp. Afbeeldingen Arsis

Herbert Kats Herbert Kats

De Bergse kunstenaar Jan Wessendorp wordt de komende tijd geëerd met verschillende exposities. De aftrap is vrijdagavond, als in het Markiezenhof een speciaal eerbetoon met de titel Lichtende Grenzen wordt geopend.

Wessendorp’s kunst is doordrenkt van ervaringen die hij in het voormalige Nederlands-Indië opdeed. Hij werd in 1940 geboren in Soerabaja. Zijn werk getuigt van de zoektocht naar menselijkheid die hij als kunstenaar heeft afgelegd. Veel doeken zijn dan ook heel persoonlijke portretten.

Arsis

Ook op een andere manier is Wessendorp belangrijk voor de kunstwereld. Zo is hij ‘een van de founding fathers‘ van de Stichting Arsis, de kunst/sociëteit die 23 jaar geleden werd opgericht. “Dat heeft hij óók goed gedaan”, zegt voorzitter Maarten van ‘t Hof. Hij verwacht dat de kunstenaar zelf -ondanks zijn hoge leeftijd- in het Markiezenhof de opening van de expo daar zal bijwonen.

Jan Wessendorp. Foto Arsis

Voor die tentoonstelling heeft projectleider Johanna Jacobs in samenspraak met Daphne Valentijn 34 werken geselecteerd die in het museum te zien zijn.  Een flinke klus, want in opslag bevinden zich nog eens 500 stuks van de hand van Wessendorp. De kunstenaar heeft de gemeente Bergen op Zoom een schenking van zijn werken gedaan, die in het Markiezenhof worden opgeslagen.

Boek

Nog genoeg materiaal dus om elders te laten zien. In juni loopt nog een expositie in Galerie Arsis en tot en met 30 juni stelt ook Gallery Lukisan werk ten toon. Als kers op de taart verschijnt op 1 juni een speciale publicatie Lichtende Grenzen/Kunstenaar Jan Wessendorp in vriendenogen. Dat boek biedt een bijzonder inzicht in leven en werk van de Bergse kunstenaar.

Voor de exposities is een speciale website in het leven geroepen:  janwessendorp.art