West-Brabant

Druglabs blijven probleem in West-Brabant, klassieke dumpingen nemen af

Laura Vermunt Laura Vermunt

In het eerste halfjaar van 2021 ontruimde de politie van West-Brabant en Zeeland tien drugslaboratoria. Daarnaast zijn er veertien opslaglocaties ontdekt en vijftien dumpingen van drugsafval gemeld. Dit blijkt uit de cijfers die de politie op haar website publiceert. Volgens de politie onderstrepen die cijfers een trend: het aantal drugslabs neemt in verhouding toe, terwijl het aantal meldingen van drugsdumpingen juist minder wordt.

Dat laatste klinkt misschien als goed nieuws, maar heeft volgens woordvoerder Willem-Jan Uytdehage alles te maken met de manier waarop drugsfabrikanten tegenwoordig hun afval afvoeren. “De afgelopen jaren zien we de klassieke dumpingen, zoals iedereen die kent met de vaten en jerrycans in het bos, afnemen. Dumpingen vinden steeds vaker plaats bij de laboratoria zelf, waardoor het afval op het riool terecht komt.” Dit maakt het opsporen van een dumping moeilijker.

Ook deze maand was het twee keer raak in de regio. Begin september werd langs de Fianestraat in Bergen op Zoom een flinke lading van zakken vol met afval afkomstig van een hennepkwekerij gevonden. En eerder deze week zag iemand hoe in het buitengebied van Calfven een aantal vaten vol drugsafval werden achtergelaten. Doordat die getuige meteen de politie inschakelde, kon milieuschade worden voorkomen.

We kunnen moeilijk in iedere straat een politieagent zetten

De politie benadrukt dat inwoners een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van de drugslabs. Bij zes van de tien drugslabs kwam de melding van een burger. Het is van groot belang dat mensen het melden als ze wat verdachts zien. “We kunnen moeilijk in iedere straat een politieagent zetten, dus zijn we afhankelijk van signalen uit de wijk en het buitengebied, waar die laboratoria, zitten.”

Om het aantal meldingen te verhogen, zette de politie de afgelopen tijd meerdere acties op touw. “We geven veel voorlichting over waar je op moet letten, zoals locaties waar de ramen afgeplakt zijn, waar je een zoete geur ruikt of waar op rare tijdstippen beweging is en vaten en jerrycans in busjes worden geladen.” Ook online was de politie actief door filmpjes op social media te delen over dit onderwerp, werd er een podcast gemaakt over synthetische drugs en is er een mobiele escaperoom gemaakt, waarin bewoners op een ludieke wijze informatie krijgen.

De politie roept op om bij verdachte situaties contact op te nemen. Dit kan via het nummer 112. Is er een vermoeden van een mogelijk lab, dan kan er gebeld worden met 0900-8844. Liever anoniem melden? Dan kan dit via Meld Misdaad Anoniem via 0800-9000 of ga naar de site https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.