Roosendaal

Drukke eerste editie van De Markt Zingt: ‘Genieten dit!’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is zaterdagmiddag gezellig druk op de Markt in Roosendaal. De terrassen zitten vol, er staat een podium voor het Oude Raadhuis en voor het podium wordt gedanst en gezongen. Het is de eerste editie van De Markt Zingt: een meezingfeest dat is georganiseerd door de nieuwe stichting Roosendaal Feest.

Liedjes als Amsterdam, Alles Is Liefde en Somebody To Love galmen door de speakers. “Tijdens dit evenement is er echt muziek voor iedereen”, vertelt Joeri Cloosterman. Samen met Koen Schoenmakers en Olav Posthumus zit hij achter de organisatie van De Markt Zingt en dus de nieuwe stichting Roosendaal Feest. “En was tijdens de start gelijk al aardig druk!”

Er vond al wel eens eerder een soortgelijk meezingfeest plaats in Roosendaal. “De organisatie van toen is ervan op de hoogte dat we dit een nieuw leven inblazen”, vertelde Koen Schoenmakers in juli aan ZuidWest Update. “We liepen namelijk al jaren rond met het dubbele gevoel dat dat gezellige, jaarlijkse meezingfeest op de Markt niet meer georganiseerd werd.”

Zangmakers

Het was belangrijk voor de organisatie om bij de basis van het concept te blijven. Dus geen gigantisch podium of bekende artiesten. “We hebben vier zogenoemde zangmakers”, legt Joerie uit. “Dat zijn zingende gangmakers.” Maudy Lips, Lucas Broos, Karen Evertse-Groothedde en Stef Broos waren deze zangmakers. “Afwisselend zingen ze samen in totaal veertig nummers. Dit zijn zowel Nederlandstalige als Engelstalige nummers.”

Sfeer

Bij aankomst krijgen de bezoekers een muziekboekje, hierin staan de songteksten van alle veertig nummers. “Genieten dit”, zegt een man die aandachtig in zijn boekje kijkt. “Ik ken niet alle teksten, dus dit is wel handig. Ik vind het echt leuk dat dit in Roosendaal georganiseerd wordt.”

Regelmatig ging het volume van de zangmakers even omlaag zodat het publiek de kans kreeg om gehoord te worden. Dat lukte goed, bijvoorbeeld ook tijdens De Toreador en Living On A Prayer. “Ik vind het superleuk”, reageert een vrouw die enthousiast meezingt. “Veel nummers komen uit mijn tijd, dat maakt het extra leuk.”

Tot volgend jaar

De Markt Zingt is tot stand gekomen door Stichting Roosendaal Feest, Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal, Vereniging Horeca Oude Markt, Binnenstadvereniging Collectief Roosendaal en lokale sponsoren en donateurs. En als het aan Joerie ligt, komt er volgend jaar weer een nieuwe editie.

“We blijven lekker organiseren. Waarschijnlijk wordt het niet veel groter dan het nu is, maar we hopen wel op een groei qua publiek natuurlijk. Het is gewoon de bedoeling dat het een lekker Roosendaals feestje is”, aldus de organisator.