Bergen op Zoom

Duizendmaal Maria: uitspraken over Onze Lieve Vrouw in boek gebracht

Han Verbeem Han Verbeem

Schrijver Jan van Wijk heeft zijn nieuwste boek uitgebracht: Duizendmaal Maria. De bundel omvat de uiteenlopende betekenissen die Maria heeft voor gelovigen: troosteres, heler, steun en toeverlaat. Van Wijk presenteerde zijn boek tijdens de jaarlijkse Fair van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom. De opbrengst komt ten goede van de bedevaart naar Beauraing, die volgende week weer begint.

Het is inmiddels een traditie, de Fair in de tuin van de pastorie aan de Burgemeester Stulemeijerlaan. Op deze zonnige eerste zaterdag van september komen tientallen bezoekers naar de Fair, meest van middelbare leeftijd en ouder. Bij de ingang aan de poort is een kraam met curiosa – rozenkransen, boeken, medailles en koperwerk. Op de binnenplaats worden zelfgemaakte hapjes verkocht en staan tafels met bloemstukken. Ook het katholieke schuttersgilde Sint Sebastiaan is vertegenwoordigd. Onder een overkapping speelt de Crab Town Tree van Jan Jimkes, een ouder echtpaar danst de foxtrot. Later die middag geeft Jan van Wijk de presentatie van zijn nieuwste boek. Sinds 2007 heeft de van oorsprong hbo-docent en managementdeskundige 25 bundels uitgebracht.

Inspiratie

Over Maria is veel, heel veel geschreven en ook Van Wijk heeft hierover eerder gepubliceerd (zoals in 2022 ‘Gedachten aan Maria’). Ook Duizendmaal Maria gaat in op de betekenis voor het geloofsleven. En ook niet-gelovigen weten in Maria steeds vaker inspiratie te vinden. “Zij leert ons datgene wat men vandaag niet begrijpt, om het morgen wél te kunnen begrijpen: de zuiverheid van schoonheid”, stelt de auteur. In de 48 pagina’s tellende bundel tekent Van Wijk in duizend begrippen de geloofsbetekenissen van Maria op. Enkele voorbeelden: “Maria verbindt, Ze heelt en Ze weet de harten van mensen te bereiken, Zij leidt naar een geloof dat geen einde heeft, Zij is een voorbeeld voor dienstbaarheid en zelfs in dromen weet Maria zich bij mensen te openbaren.”

Verschijningen

In de loop der eeuwen hebben tal van mensen Maria-ervaringen gehad en is Ze aan gelovigen verschenen; zoals in 1858 in Lourdes waar Maria zich aan Bernadette Soubirous heeft geopenbaard, met de woorden: “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis.” Aan het water van de bron bij Lourdes zijn geneeskrachtige werkingen toegeschreven en sindsdien gaan miljoenen bedevaartgangers naar Lourdes.

Beauraing

Veel gelovigen vinden steun bij bedevaarten, stelt Van Wijk, en daarom stelt hij de opbrengst van dit boek ter beschikking aan de jaarlijkse bedevaart naar Beauraing, in Zuid-België. Daar zou Maria tussen 1932 en 1933 een diverse keren aan een groep kinderen zijn verschenen. “Binnenkort gaat er weer een bus vanuit Bergen op Zoom richting Beauraing”, zegt organisator Elma Bastianen-Luijks. De bedevaart heeft inmiddels voor de 78e keer plaats.

Nu Duizendmaal Maria is uitgebracht staat de volgende uitgave van Van Wijk alweer op stapel, verklapt hij: al in november komt een nieuw boek over de heilige Sint Nicolaas uit.

  • Duizendmaal Maria is online verkrijgbaar via de Mariakamer.