Heerle

Echte durfallen waren maandag in Heerle: ‘Gelukkig nog geen kinderen zonder kop terug zien komen’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een rijdende zombiewagen, een spookorkest en Alice in Horrorland. Het is een greep uit de griezels die maandag tijdens Halloween in Heerle te zien waren. Meer dan honderd kinderen liepen in groepjes verspreid door het dorp. Allemaal even alert, want gevaar lag overal op de loer. Vanuit alle kanten werd er gegild, geschreeuwd en hard gelachen. “Pak maar een snoepje hoor, als je durft.”

Op de hoek van een straat staat een ietwat bleke Alice, van Alice in Wonderland. “Er is iets niet helemaal goed gegaan volgens mij”, stamelt ze. “Volgens mij zijn we niet in Wonderland, maar in Horrorland.” Ze blijft op veilige afstand van de Hoedenmaker en de Rode Koningin. Maar wie een snoepje wil, moet er toch naartoe. “Ik durf er niet bij in de buurt te komen. Maar de kinderen zijn heel stoer, die gaan wel.”

Boerenkool

Een paar straten verder staat een grote doodskist. “Wie durft hier zijn handen in te steken?”, roept een bewaker van de kist. Meteen vliegen er een paar handjes in. Wat er dan in zit? “Dat is eigenlijk geheim, maar in één van de vakken zit boerenkool kunnen we je vertellen”, fluistert hij. In een grote garage verderop zitten spoken, heksen en zombies. Het zijn engerds met een talent, want ze zijn een heus spookorkest.

Stoere kinderen die de spooktocht hebben overleefd, komen weer uit bij het Kerkplein. Daar wordt muziek gedraaid, kunnen spellen gespeeld worden en lopen wat griezelige figuren rond. Gelukkig, niemand is gegrepen door een van de spookfiguren. Oók niet door de Hoedenmaker en de Rode Koningin. “Ik heb geen één kind zonder kop terug zien komen!”, roept Alice opgelucht.

De rust is wedergekeerd

Halloween is voorbij, de griezels zijn weer terug naar hun graf. De rust is wedergekeerd in het dorp, dat nu weer gewoon Heerle is. Esther Hartog van Stichting Heerl’k is ontzettend blij met hoe de avond is verlopen. “Alle vrijwilligers, de bewoners van het dorp en de gemeente hebben zich keihard ingezet voor deze griezelavond!” En nu is het weer een jaar lang wachten tot de spoken terugkeren.

Lees ook: Griezelliefhebbers opgelet: Heerle verandert in spookdorp tijdens Heerl’k Halloween