Oud Gastel

Eddy Janssen krijgt Oeuvre Cultuurprijs Halderberge, Jeugdprijs voor Gino Kriesels

Eddy Janssen heeft de Oeuvre Cultuurprijs Halderberge gewonnen.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Eddy Janssen uit Stampersgat heeft de Oeuvre Cultuurprijs Vakjury Halderberge gekregen. En Gino Kriesels uit Oudenbosch is de winnaar van de Jeugd Cultuurprijs Vakjury 2023. Wethouder Patrick Schouw heeft de prijzen woensdagavond uitgereikt. Janssen en Kriesels werden door hem verrast in Café Onder de Toren in Oud Gastel.

Het vakmanschap van Eddy Janssen is niet vast te pinnen op één specifiek talent. Want de oud-onderwijzer en -schooldirecteur is schilder, schrijver en illustrator die ook nog eens erg betrokken is bij het culturele leven. Janssen begon al met het schrijven van columns, toen hij nog in het onderwijs zat. Bijna 25 jaar lang schreef hij deze columns in de lokale krant De Willebrorder.

Columns, boeken en schilderijen

“Zijn columns gingen altijd over onderwijs en opvoeding met een alledaagse twist en een wijze les aan het einde,” aldus de gemeente Halderberge. “Zijn columns werden gebundeld in twee boeken: ‘Mij een zorg’ en ‘Het floepte er zomaar uit’. Ook schreef hij het boek ‘Alles is Remy’ over het verdriet van hem en zijn vrouw en de terugkeer naar de maatschappij na het verlies van zijn zoon Remy.” Janssen publiceerde ook sportboeken. Hij schreef een biografie over voetballer Henk Vos en een jubileumboek voor voetbalclub RBC. En nu is hij bezig met een boek over SC Gastel.

Voor het eerst tentoonstelling in kerk Oud Gastel

Een andere passie van Janssen is het schilderen. “Hij beschrijft zijn schilderstijl als hyperrealistisch, waarbij hij streeft naar een zo natuurgetrouwe weergave. Hij werkt voornamelijk met olieverf en momenteel geeft hij de voorkeur aan zwart-wit schilderen,” omschrijft de gemeente zijn stijl. “Daarnaast heeft hij de boeken van Dian van der Veer van illustraties voorzien. Dit jaar exposeert hij voor het eerst in de kerk van Oud Gastel.”

De markante persoonlijkheid van Janssen komt naar voren in zijn levenswerk. De vakjury heeft hem daarom de Oeuvre Cultuurprijs toegekend. “Eddy Janssen heeft een rijk artistiek oeuvre opgebouwd, zowel met zijn columns, zijn schilderijen als zijn betrokkenheid bij de lokale gemeenschap,” aldus de gemeente. “Hij is een veelzijdig en getalenteerd persoon die zijn passies volgt en anderen inspireert met zijn werk.”

Kriesels zingt al sinds zijn zesde

Gino Kriesels is pas 19 en staat nog aan het begin van zijn culturele leven. Toch heeft hij al heel wat gepresteerd. En daarom won hij de Jeugd Cultuurprijs. “Vanaf zijn zesde zong hij mee met Dweil Ensemble Ut Zooyque, waar zijn ouders en tegenwoordig ook zijn zusje deel van uitmaken. Op negenjarige leeftijd begon Gino met drumlessen. Vanaf zijn twaalfde volgde hij zanglessen aan de muziekschool in Schijf, waar hij ook in een vriendenbandje speelde,” somt de gemeente Halderberge de prestaties op.

Het artikel gaat verder onder de foto.

De band Exist met Gino Kriesels als leadzanger tijdens HoevenLIVE! in 2023 (foto: Exist via Instagram)

Kriesels speelt tegenwoordig ook gitaar, basgitaar en piano. Hij heeft kortgeleden zijn MBO Muziekopleiding afgerond aan het Rock City Institute in Eindhoven. En volgens schooljaar begint hij aan de vervolgopleiding: de HBO Rock Academy in Tilburg. Het is dus niet meer dan logisch dat Kriesels ook in meerdere bands speelt. Hij zit bijvoorbeeld in Exist, Impact en Too Many Hands. “Hij voelt zich thuis in verschillende muziekgenres, zoals pop, country, folk en blues,” aldus de gemeente. “Bovendien schrijft hij zelf muziek, voornamelijk pop, en speelt hij deze met steeds weer een op maat samengestelde band. Hij geeft workshops in songwriting aan andere muzikanten.”

Muzikant, zanger, liedjesschrijver en muziekleraar

De muzikale toekomst van Kriesels is veelbelovend. Hij wil niet alleen graag optreden op de grote podia en als studiomuzikant. Want hij wil ook graag les geven in muziek en zang. En natuurlijk het liefst een eigen studio opzetten om muziek op te kunnen nemen. “Gino investeert zijn huidige opbrengsten meteen in de muziek. Geld is echter niet zijn drijfveer; hij wil als artiest bekend staan om zijn muziek en persoonlijkheid; puur en echt,” beschrijft de gemeente de ambities van Kriesels. “Gino is zonder twijfel een sprankelende en getalenteerde muzikant waar we in de toekomst nog veel van zullen horen.”

Lees ook: Cultuurminnend Halderberge uitgenodigd voor startbijeenkomst visie op cultuur