Roosendaal

Een week vol afwisseling, dienstverlening én vuurwerk voor boa’s

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Aan afwisseling geen tekort voor de boa’s die als toezichthouder voor de gemeente Roosendaal werken. Het ene moment sluiten ze een bedrijfspand af en het andere moment helpen ze bij een aanrijding. In de laatste week van het jaar komen daar ook nog eens vuurwerkmeldingen bij. Met nog een paar dagen te gaan tot de jaarwisseling lopen we een middag mee met toezichthouders Jeroen en Musé.

Na aanvang van hun dienst stappen Jeroen Eikelenboom en Musé Minnebach in een elektrische handhavingsauto. Ze rijden naar de Van Beethovenlaan in Roosendaal waar recent een bedrijfspand gesloten is op last van de burgemeester. Omdat niemand het pand meer mag betreden, verzegelen de boa’s de toegangsdeuren met stickers met daarop de tekst ‘Niet Betreden’.

Overlast

Even verderop in het Burgemeester Coenenpark, neemt het duo de tijd om de vragen voor de camera van ZuidWest TV te beantwoorden. Want hoe anders is het werk in deze dagen? “Het ziet er zeker wat anders uit dan in de rest van het jaar”, zegt Minnebach. “Je bent nu wat gerichter met vuurwerk bezig. Zo letten we bijvoorbeeld op zaken die het risico hebben dat ze in brand vliegen door vuurwerk. Ook houden we overlastlocaties extra in de gaten.”

De twee hebben er plezier in om in de week tussen Kerstmis en de jaarwisseling te werken. “Het is weer een afwisseling van je normale werk, dat maakt het heel leuk”, zegt Eikelenboom. Hij heeft zijn zin nog maar net afgemaakt als er een melding binnen komt via het oordopje in zijn rechteroor. “Een aanrijding materiaal, daar gaan we heen!”

Aanrijding

Terwijl het tweetal zich naar de locatie aan de rand van Roosendaal spoed, legt Minnebach uit dat de betrokkenen waarschijnlijk moeite hebben met het invullen van het schadeformulier. “We kijken even wat wij daar kunnen betekenen.”

Eenmaal aangekomen op de plaats van de aanrijding wordt er eerst gecontroleerd of er gewonden zijn. Een inzittende van een auto die achterop een andere auto is geplakt heeft wel wat last op de borst. Een ambulance is niet nodig, maar een bezoek aan de huisartsenpost wordt sterk aanbevolen. Over de toedracht van de aanrijding zijn de partijen het niet geheel eens, de gemoederen lijken daardoor op te lopen. De toezichthouders zorgen dat de situatie niet escaleert en ze helpen met het invullen van de schadeformulieren.

Takenpakket

Naast de afwisseling, spreekt ook het dienstverlenende aspect hem erg aan, zegt Eikelenboom wanneer het interview weer verdergaat. “Problemen oplossen voor mensen dat maakt dat ik voldoening uit dit werk haal.” Ondanks de dienstbare instelling, heeft de beroepsgroep nog vaak te maken met een negatief imago. “Mensen denken vaak dat we alleen maar parkeerbonnen uitdelen. Maar dat is natuurlijk al lang niet meer zo. We doen veel meer. We treden op bij jeugdoverlast. Bij ondermijnende criminaliteit. Controles. Het takenpakket is steeds breder aan het worden en dan merk je ook wel dat mensen steeds meer begrip krijgen voor hetgeen wat wij doen.”

Vuurwerkoverlast

De vuurwerkoverlast lijkt tot nu toe erg mee te vallen, merken de boa’s. “Natuurlijk hebben we wel meldingen, en zijn er wat locaties die we in de gaten houden. Maar ten opzichte van vorig jaar merken we echt een verbetering. Ik denk dat dat deels komt door onze preventieve aanpak.”

Lees ook: Roosendaalse jeugdboa’s komen in actie tegen alcoholgebruik door minderjarigen