Eerste bewoners trekken dinsdag in nieuw azc Zevenbergen

Er is ruimte voor tweehonderd (tijdelijke) bewoners (foto: gemeente Moerdijk)
Het asielzoekerscentrum aan de Schansdijk in Zevenbergen is klaar voor gebruik. Dinsdag 1 juli arriveren de eerste bewoners. Verspreid over de komende weken volgt de rest. Er is ruimte voor tweehonderd mensen; voornamelijk statushouders. Ook zullen er zogenoemde kansrijke vluchtelingen komen te wonen.
Alle (toekomstige) bewoners van het azc in Zevenbergen hebben al meerdere stappen doorlopen in het proces van een asielaanvraag. Sommigen van hen hebben daardoor al een verblijfsvergunning, de anderen maken hier een grote kans op. “Het azc is dus geen aanmeldlocatie”, laat de gemeente Moerdijk weten. Vanwege de opzet en de inrichting van de locatie verwacht de gemeente dat er veel ouders met kinderen komen wonen.
Er staan drie gebouwen aan de Schansdijk. Op het buitenterrein staan picknicktafels en tafeltennistafels. Ook is er een gecombineerd voetbal- en basketbalveld. De gebouwen zijn gemaakt van materialen die van een school uit Zweden komen. Die spullen zijn met een boot via Vlissingen naar Zevenbergen gebracht. Naast woonruimtes zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes met banken, een tv en spelletjes. Voor de kleinste bewoners is er een speelzaal. Ook zijn er ruimtes voor medische zorg, om taallessen te volgen en om te koken.

De plannen voor het azc zijn er sinds 2023. “Omdat wij ook onze verantwoordelijkheden moeten nemen om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld een thuis te bieden”, verklaart burgemeester Aart-Jan Moerkerke. Volgens de burgemeester gaan zowel het COA als de gemeente er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het verblijf goed verloopt.
Begeleiding
Bewoners koken zelf, doen zelf hun was en ook de dagelijkse boodschappen. “Onze begeleiding is erop gericht om te zorgen dat ze zelfredzaam zijn, dus zichzelf kunnen redden in hun nieuwe dagelijkse leven”, legt locatiemanager Anouk Engelen uit. Samen met nog veertien anderen gaat zij de bewoners begeleiden.
Het team bestaat uit een locatiemanager, managementassistent, huismeesters, woonbegeleiders, programmabageleiders, een docent Nederlands en casemanagers die de bewoners in hun aanvraagprocedure begeleiden. Daarnaast is er 24 uur per dag, 7 dagen per week beveiliging aanwezig. Ook hangen er camera’s. Iedereen die binnen wil komen moet zich melden bij de beveiliging. Voor de bewoners is er een wekelijkse meldplicht.
De bewoners krijgen Nederlandse lessen om zo snel mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij. Statushouders mogen werken. Asielzoekers die al minimaal zes maanden in de asielprocedure zitten mogen ook werken. De kinderen zijn leerplichtig en moeten dus naar school. Basisschoolkinderen gaan naar De Toren in Zevenbergen, de oudere kinderen gaan naar de Internationale Schakelklas in Breda.
Omgeving
Voor omwonenden zal er regelmatig een omwonendenoverleg georganiseerd worden. Tijdens die momenten kan besproken worden hoe het gaat. Voor vragen is er een speciaal mailadres: fmzzevenbergen@coa.nl. Later volgt er nog een telefoonnummer. Op zaterdag 27 september is er een open dag, van 13.00 uur tot 16.00 uur.
