Wouwse Plantage

Eerste carnavalsoptocht van Brabant traditiegetrouw in Wouwse Plantage: ‘Het begin van carnaval’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De allereerste carnavalsoptocht van Brabant is zaterdag weer door de straten van Wouwse Plantage getrokken. Een groot aantal bezoekers kon zien hoe Prins Stijn d’n 1e voor de eerste keer de optocht ging halen. In totaal deden er 23 deelnemers mee aan de optocht.

“We gaan er iets moois van maken hier op Mastepinnelaand”, vertelt Prins Stijn d’n 1e. Dat de optocht van Wouwse Plantage altijd de week vóór carnaval is, heeft een reden. “We doen dat al heel lang”, legt Tom Luijkx van de organisatie uit. “De concurrentie vanuit de grote steden was te groot, dus toen is er besloten om het een week naar voren te halen. Dan is er toch wel meer volk.” Volgens de organisatie zijn er zaterdag duizenden bezoekers in het kleine dorp geweest. Ze keken naar de 23 deelnemers, waaronder tien grote wagens, die door de straten trokken.

Dit is echt het begin van carnaval.

Van heinde en verre komen mensen naar Mastepinnelaand. “Wij komen uit Hoeven”, vertellen een meisje en een jongen. En een bezoeker uit het buurtdorp Heerle vertelt dat hij al zo’n 25 jaar de optocht van ‘de Pin’ bezoekt. “Dit is echt het begin van carnaval!”, zegt een meisje in een skipak dolenthousiast.

Hoogtevrees

Onder begeleiding van Hofkapel W’ornouwus en op de wagen van BC da Witte Tonnie trok Prins Stijn d’n 1e samen met Boer Peer, Nar Tommeke en Sjampetter Joene door de straten van het dorp. “Dit is wel hoog”, zegt de Prins ietwat gespannen. “Ik heb een beetje hoogtevrees. Maar het uitzicht is mooi.”

Er waren in totaal 23 deelnemers: één enkeling, twee paren, twee kleine groepen, drie grote groepen, drie kleine wagens, twee middelgrote wagens en tien grote wagens. BC De Leuttrappers gingen er met de eerste prijs vandoor in de categorie ‘Grote wagens’.

Kijk zaterdag 10 februari naar een uitgebreidere reportage én een interview met Prins Stijn d’n 1e in Leut Update, om 19.00 uur op ZuidWest TV 1.

Foto: John Balemans
Lees ook: ZuidWest brengt ook deze carnaval en vastenavend de leut weer bij je thuis