Roosendaal

Eerste proeftuin in Roosendaal: ‘Ik dacht dat iemand hier aan het schilderen was geweest’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Grote, roze stippen verspreid over de straten in combinatie met plantenbakken die diezelfde straten iets moeten opvrolijken. De gemeente Roosendaal heeft haar eerste proeftuin gemaakt bij het Stationsplein. Het moet onder andere voor meer verkeersveiligheid zorgen.

De proeftuin aan het Stationsplein is de eerste in een reeks van zes proeftuinen die worden verspreid over Roosendaal. Even wennen is het sowieso. Het voorheen ietwat grijze straatbeeld is veranderd naar een toch nét iets kleurrijkere omgeving. En wanneer de nieuwe geplaatste bomen in bloei staan, zal dit er niet minder op worden.

In de proeftuinen worden er verbeteringen en aanpassingen uitgeprobeerd. Om ideeën op te doen voor deze verbeteringen heeft de gemeente inbreng gevraagd bij de omwonenden en ondernemers. Voor bij het Stationsplein vond men de verkeersveiligheid en de uitstraling van het gebied belangrijk.

Verschillende meningen

Online heeft de gemeente Roosendaal redelijk wat kritiek om de oren gekregen. Dit zat hem niet zozeer in de plannen voor verbetering, maar eerder in de uitwerking ervan. Ook op straat moeten de voorbijgangers er wat om lachen. “Het is een unieke manier”, vindt een op zijn trein wachtende reiziger. “Als je hier woont dan raak je er snel gewend aan, dan rijden ze nog steeds met 80 kilometer per uur erdoorheen.”

Een passant die voor het eerst sinds een lange tijd weer in Roosendaal is, snapte eerst het nut niet van roze cirkels op de weg. “Ik dacht dat iemand hier aan het schilderijen was geweest. Misschien voor een lokale wielertour”, vertelt de man. Ondanks de verwarring denkt hij wél dat de stippen ervoor zorgen dat mensen zich aan de snelheid houden. “Nu lijkt het meer een voetgangerszone.”

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente Roosendaal laat in een eerste reactie weten dat de wethouder die over de proeftuinen gaat met reces is. De gemeente wil graag iets met alle kritiek doen die op de proeftuin is gekomen. Daarom gaan ze na het reces een plan maken om de proeftuin aan te passen. Wat deze aanpassingen precies inhouden, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Lees ook: Opknappen Stationsplein in Roosendaal begint nog dit jaar