Roosendaal

Opknappen Stationsplein in Roosendaal begint nog dit jaar

Zo zou het Stationsplein in Roosendaal er uit moeten gaan zien (Afbeelding: Urban Synergy)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal en de NS beginnen nog dit jaar aan het opknappen en herinrichten van het Stationsplein in Roosendaal. Het Stationsplein is de eerste proeftuin van Roosendaal. In een proeftuin kunnen aanpassingen snel worden uitgeprobeerd. Dat gebeurt in overleg met omwonenden en ondernemers. Als de aanpassingen in de proeftuin goed werken, zet de gemeente ze ook in de definitieve plannen voor het gebied. Er komen in Roosendaal in totaal zes proeftuinen.

De gemeente Roosendaal noemt het Stationsplein het visitekaartje van de stad. “Het is dan ook geen toeval dat dit de eerste en grootste proeftuin is, van de in totaal zes proeftuinen,” aldus de gemeente. Omwonenden en ondernemers hadden twee duidelijke wensen voor het Stationsplein. Ze wilden het verkeer veiliger maken en de uitstraling van het plein verbeteren.

Bredere zebrapaden, 30km-zone en veel groen

Om de verkeersveiligheid te verbeteren maakt de gemeente er een 30km-zone van. Ook worden de zebrapaden breder en komen ze op een andere plek te liggen. Het plein krijgt zitplekken en veel meer planten. Een groot deel van de proeftuin ligt op terrein van de NS. Die heeft haar gronden beschikbaar gesteld.

“Ik ben enorm enthousiast over deze eerste concrete stap,” laat wethouder Arwen van Gestel weten. “Ons doel is het gebied groener, veiliger en duurzamer te maken voor bezoekers en inwoners. Maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we onze inwoners bij nodig. Daarom gaan we dit traject samen aan. De eerste verbeteringen van het Stationsplein zijn al snel te zien.”

De zes proeftuinen van Roosendaal

De proeftuin op het Stationsplein is de eerste van zes. De andere proeftuinen komen in de Brugstraat, Dominéstraat/Bloemenmarkt, Raadhuisstraat en/of Molenstraat, Burgemeester Prinsensingel en een mobiliteitshub bij het station.

Lees ook: Gemeente Roosendaal werkt aan groener Stationsplein