Wernhout

Eeuwenoude gevelsteen van Jozefschool weer terug in Wernhout

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Jarenlang is hij zoek geweest: de eerste steen van de eerste school van Wernhout. Waar hij al die jaren is geweest weet niemand. Maar uiteindelijk is de steen gevonden in Zundert. Donderdagmiddag is de gevelsteen teruggeplaatst op de muur van de Jozefschool in Wernhout.

Toen in 1882 een school met een woning werd gebouwd in het dorp, werd deze steen met de namen van de toenmalige burgemeester en wethouders gelegd. Op een gegeven moment is de steen kwijtgeraakt.

Uiteindelijk is de steen teruggevonden door Jac Hereijgers. “Ik heb hem gevonden in de Prinsenstraat in Zundert”, begint hij. “Daar was ik een karweitje aan het doen en toen zag ik een hele aparte putdeksel op een put liggen.”

Geen normale putdeksel

Dat het geen normale putdeksel was had Jac meteen door. “Dus ik draai hem om, en toen kwam er een tekst tevoorschijn.” G. v Beckhoven, burgemeester F.J.E. v Tichelt, W. v Ginneken, wethouders, 1882, staat er op de steen. “Ik heb contact opgenomen met de eigenaar van de steen, en ik mocht hem hebben omdat ik hem mooi vond.”

Jac bewaarde de steen in zijn tuin en besloot later de steen terug te geven aan de Jozefschool. “Mijn vrouw en ik komen allebei van Wernhout, ze woonde hier zelfs aan het einde van de straat.”

Maakt historie inzichtelijker

De oude steen is een mooi onderwerp om tijdens de geschiedenislessen te bespreken, vertelt Wouter de Witte. Hij is de directeur van de Jozefschool. “Het maakt de historie van het dorp toch een stukje inzichtelijker.”

“Het is goud waard dat deze steen bewaard is”, reageert wethouder Judith Kuijpers. “En dat dit stukje geschiedenis weer terug is naar de plek waar het verhaal het beste verteld kan worden.” De gevelsteen is geplaatst onder de eerste steen van het gebouw van de Jozefschool.