Roosendaal

Einde voor Stichting JONG Theater: ‘Enorm jammer’

De laatste voorstelling van JONG: Robin Hood (foto: Stichting JONG Theater)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Stichting JONG Theater uit Roosendaal stopt ermee. Na twaalf jaar theater maken neemt JONG! afscheid van de bühne. Dat bommetje dropte het bestuur afgelopen zondag, toen de hele club gezamenlijk hun laatste voorstelling Robin Hood terugkeek.

Het was twaalf jaar geleden door vier man die bij elkaar aan een keukentafel zaten bedacht: een theatergroep voor jonge mensen. “Dat was er toen nog niet in Roosendaal”, vertelt productieleider Sander Nijssen. Het eerste stuk dat ze speelden was een bewerking van Alice in Wonderland. “Ons eerste hoogtepunt eigenlijk”, vervolgt hij.

De jaren die daarop volgden waren pittig. “We moesten onszelf bewijzen, dat was moeilijk. Bovendien voerden wij onze stukken op in de zomerperiode. Dan waren mensen druk met examens en vakanties. Maar ook met een EK of WK. We maakten mooie producties, maar de kaarten kregen we toen gewoon niet verkocht.”

De gouden zet

Een switch naar de winterperiode is dé gouden zet geweest volgens Nijssen. “JONG is toen echt enorm hard gaan groeien. Vanaf toen zijn we ieder jaar uitgebreid. De kerstperiode is een goede tijd voor theaterproducties. We begonnen met één voorstelling in de kleinste zaal van de kring. We eindigen met vijf voorstellingen in de grote zaal.” De werken van JONG zijn beloond met een landelijke prijs. “Waar we zelf inhoudelijk eigenlijk het minst tevreden over waren.” Ook heeft JONG een Roosendaalse Cultuurprijs gewonnen.

In die twaalf jaar is het team enorm naar elkaar toegegroeid. “Maar doorgaan was eigenlijk gewoon geen optie meer. Toen we begonnen met JONG woonden we nog thuis, hadden we nog veel vrije tijd. Nu zijn we allemaal dertigers en ik ben recent voor de tweede keer vader geworden. Om zoiets groots als JONG naast onze huidige levens te blijven doen, dat gaat gewoon niet.”

Afgelopen zondag werd het nieuws gedeeld, tijdens het terugkijken van de meest recente voorstelling Robin Hood. “De spelers geloofden het eerst niet, omdat we er wel vaker over grapten.” Maar deze keer was het dus menens. “Ja, de teleurstelling was echt wel groot.”

De laatste voorstelling van JONG: Robin Hood (foto: Stichting JONG Theater)

Een opvolging voor JONG is er niet. “We hebben altijd alles helemaal zelf gedaan. In die twaalf jaar zijn we een hecht team geworden, we zijn precies op elkaar ingespeeld. Als heel dat team stopt, heb je daar niet zomaar een opvolger voor.”

‘Theater is een mooie hobby’

Sander gaat JONG ontzettend missen. “Sommige spelers zijn zo timide en onzeker bij ons binnengekomen. En in de loop der jaren hebben ze zich persoonlijk enorm ontwikkeld. Theater is een mooie hobby en goed voor de ontwikkeling van jonge mensen. Dat je hen dan ook uit het oog gaat verliezen, dat vind ik echt jammer.”

Voor hem houdt de theaterwereld overigens niet op. “Maar op deze schaal wel. Iets kleins lijkt me leuk, minder massaproductie. Maar eerst dit schooljaar even rustig uitzitten, heb ik met mijn gezin afgesproken. En dan zien we wel.”

Lees ook: Stichting JONG! Theater zingt Pinocchio tot leven