Bergen op Zoom

Elion (D66) overdonderd door vertrek Duman: ‘Ik moest het via ZuidWest vernemen’

Han Verbeem Han Verbeem

Raadslid Ömer Duman heeft zijn lidmaatschap van de Bergse D66-fractie met één enkel maitje beëindigd. Een e-mail die bovendien bij D66-fractievoorzitter Carinne Elion-Valter onopgemerkt is gebleven. Zij moest het vertrek van haar raadslid dinsdag vernemen uit de berichtgeving van ZuidWest Update. De D66-politica is ‘compleet overdonderd’ door het vertrek van haar raadslid. “Ik heb nooit iets gemerkt.” Van de drie gekozen D66-raadsleden blijven er in de fractie nog twee over: Carinne Elion en Ufuk Cuman.

Door: Han Verbeem

Dinsdagmiddag rond twee uur leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Carinne Elion was namens haar fractie met ZuidWest tv op bezoek in het buitengebied van Bergen op Zoom, vanwege een nieuwsitem over zwerfafval. Later die middag maakte Duman bij ZuidWest zijn beslissing bekend om uit de fractie te treden en zelfstandig door te gaan. De e-mail met de opzegging zat al sinds zondag in de mailbox van Elion, maar zij had vanwege alle drukte op haar werk nog geen tijd gehad om deze te openen. Ook terugbelverzoeken van de D66-afdelingsvoorzitter Koen Suijkerbuijk had ze nog niet gereageerd. Daarmee moest ze het nieuws van Dumans vertrek, compleet overdonderd, via de media vernemen.

Woensdagmorgen heeft de Bergse D66-fractie een verklaring opgesteld: “Gisteren heeft Ömer Duman, raadslid van D66, ons overvallen met zijn besluit om de D66-fractie te verlaten. De fractie betreurt het ten zeerste dat Ömer tot dit besluit gekomen is. Ömer is binnen de fractie altijd gerespecteerd en gewaardeerd geweest en heeft zoals elk lid altijd de ruimte gekregen voor zijn inbreng. De motieven voor zijn besluit zijn door Ömer niet eerder expliciet naar voren gebracht. Fractie D66 Bergen op Zoom.”

Ontevredenheid over de politieke koers was de fractie niet bekend, zo blijkt uit de verklaring. “Eevenmin als de ambitie om zichzelf voor een volgende periode onafhankelijk kandidaat te stellen. De ontevredenheid over zijn positie op de lijst tijdens de voorgaande verkiezingen was wel bekend. Dit is echter destijds uitgepraat.” De D66-fractie distantieert zich van Dumans uitspraken, dat hij intern zou zijn tegengewerkt. “Bij het opstellen van de kieslijst kijkt D66 altijd naar hoe we het geluid van onze progressief denkende Bergenaren het beste kunnen laten horen.”

De fractie van D66 beaamt de constatering van Duman dat “het uitstappen van een raadslid uit een fractie niet in het belang van een goed stadsbestuur”. D66 begrijpt dan ook niet waarom Ömer dit belang nu laat varen, zo is in de verklaring te lezen. “Wij hebben als fractie Ömer gevraagd om trouw te blijven aan de D66 kiezers door zijn zetel aan de fractie ter beschikking te stellen. Dit heeft hij geweigerd.”

Lees ook: