Putte

Emmahoeve geen plaats voor arbeidsmigranten, maar: wethouder moet meewerken

Han Verbeem Han Verbeem

In de Woensdrechtse raad lijkt zich een meerderheid af te tekenen tégen de plaatsing van tijdelijke seizoenarbeiderswoningen bij de Emmahoeve in Putte. De oppositiepartijen AKT, D66 en PvdA dienen een motie in die ook steun krijgt van het CDA – zo is gebleken tijdens de Opinieraad Ruimte van dinsdag. Al met al tien van de negentien raadszetels voor een motie, die wethouder Hans de Waal moet ontraden omdat deze volgens hem niet uitvoerbaar is: “Het college is wettelijk verplicht mee te werken, omdat het bestemmingsplan de ontwikkeling toestaat.”

Stapeldozen

Het natuurgebied van de Emmahoeve is waardevol en niet geschikt voor het plaatsen van wooncabines. “Stapeldozen”, zo noemt raadslid Ruud Gaarkeuken (PvdA) deze maar hij wordt terechtgewezen door wethouder. Het zijn nette en fraaie woningen. “Vergelijkbaar met de tijdelijke bouw van het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom”, aldus De Waal. Maar desalniettemin tijdelijk en die mogen geplaatst worden. De wethouder kan dus niet anders dan de vergunning voor de ontwikkelaar afgeven en de vier partijen. “Ik hoop dat de indieners met een aangepaste versie komen”, merkt De Waal op.

Zorgen van omwonenden

De motie is een initiatief van AKT-raadslid John Mathijssen. Hij vindt dat de inbreng van het Dorpsplatform Putte en andere bewoners niet genegeerd mogen worden. Dorpsplatform-voorzitter Frank Roeken sprak vier weken geleden de Woensdrechtse politiek al toe. De plannen zorgen niet alleen voor maatschappelijke commotie maar gaan ook ten koste van de natuur. En dat is in strijd met het beleid. “Jaren geleden is met de provincie hier natuurontwikkeling afgesproken rondom de Rood voor Groen-regeling”, aldus Mathijssen. Er zijn volgens hem betere locaties in de gemeente Woensdrecht te vinden. Daarover zou een debat in de raad moeten plaatsvinden. “Goede huisvesting is nodig maar wél op de juiste locatie”, benadrukt hij.

Brede steun

Uiteindelijk spreken alle fracties zich uit tégen de ontwikkeling van de Emmahoeve. Ook VVD en ABZ ondersteunen de bezwaren van de bewoners en het Dorpsplatform.