Roosendaal

‘Enorme impuls’ voor Roosendaalse wijken

Foto: Shutterstock

Herbert Kats Herbert Kats

Roosendaal gaat de komende maanden concrete projecten benoemen voor de meer dan 25 miljoen steun die beschikbaar is voor verbetering van de leefbaarheid en veiligheid. Dat is inclusief een nieuwe bijdrage van 14,9 miljoen uit het nationale Volkshuisvestingsfonds. De gemeente spreekt van ‘een enorme impuls’.

Het jongste bedrag gaat voornamelijk naar het opwaarderen van bestaande woningen en locaties. Daarnaast wordt het ook ingezet voor de verbetering van de openbare ruimte, het versterken van maatschappelijke voorzieningen en het begeleiden van huiseigenaren bij het verbeteren van de eigen woning.

Om in brede zin aan dergelijke verbeteringen te werken is het Nationaal Programma Roosendaal (NPR) opgericht, een alliantie waarin onder meer het onderwijs, woningcorporatie Alwel, werkgevers en de politie zijn vertegenwoordigd.

Probleemwijken

De NPR kreeg eerder deze maand al 7,2 miljoen extra toegewezen voor zogeheten probleemwijken als de Westrand, Kalsdonk, Langdonk, ’t Oude Centrum en De Kroeven. Het rijksgeld is bedoeld voor plaatsen die kampen ‘met uitdagingen die de financiële draagkracht van eigenaar-bewoners en gemeente overstijgen’.

Evelien van der Star, coördinerend wethouder NPR is verheugd. “Met dit extra geld kunnen we de verschillende opgaven in de bestaande woningvoorraad en leefomgeving aanpakken op locaties waar de leefbaarheid en veiligheid onder grote druk staan. Tegelijkertijd geeft dit een enorme impuls aan het realiseren van onze ambities op het gebied van duurzaamheid, wonen en ruimtelijke kwaliteit.”

Driemaal

Het is al de derde keer dat Roosendaal rijkssteun krijgt om problemen aan te pakken. Eerder werden subsidies toegekend voor Preventie met Gezag en Kansrijke Wijk. Voor de komende jaren is in totaal nu 25,4 miljoen euro extra beschikbaar om te investeren.

Burgemeester Han van Midden looft minister Hugo de Jonge: “Ik ben de minister zeer erkentelijk dat ook hij en het ministerie zien dat extra investeren in de Roosendaalse wijken nodig is. Dat het Rijk met deze investeringen ook de daad bij het woord voegt, geeft aan dat we hierin echt gezamenlijk optrekken en dat schept vertrouwen voor de toekomst”.

Lees ook: KPO Roosendaal: basisschool cruciaal bij leefbaarheid en veiligheid