Bergen op Zoom

Ergernis over podium voor Bergs stadhuis: ‘Openbare monumenten­verkrachting’

Het ontsierende podium van Jesus Saves, tijdens Open Monumentendag. (Facebook / Louis van der Kallen)

Han Verbeem Han Verbeem

Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag staan dit weekeinde de Bergse topmonumenten extra in de aandacht. Zo ook het Oude Stadhuis op de Grote Markt. Helaas blijkt zaterdagmiddag het uitzicht ontsierd door een groot podium en een trailer van de christelijke muziekgroep Jezus Saves. Dit tot ergernis van bezoekers én van de Bergse raadspoliticus Louis van der Kallen.

“Openbare monumentenverkrachtingdag”, zo schrijft BSD-raadslid Louis van der Kallen in niet mis te verstane bewoordingen op zijn Facebookpagina, en hij vervolgt: “Wie op het stadhuis heeft dit goedgekeurd? Is dit reclame voor onze monumenten.” Volgens Van der Kallen had een bezoeker uit het Vlaamse Oudenaarde tevergeefs getracht een foto te maken van het stadhuis en concludeert: “Zelfs in België is er meer respect voor monumenten.” Het getuigt volgens hem van “een totaal gebrek aan liefde.” Ook bij de organisatie van de Open Monumentendagen is onvrede over het podium van Jesus Saves, de luide muziek zou tot in het gebouw te horen zijn en bezoekers afschrikken.

Banieren

Niet alleen het vergunde muziekpodium is aanleiding tot publieke ergernis, ook storen bezoekers van de Markiezenstad zich aan de zes metershoge banieren die de historische voorgevel van het stadhuis ‘sieren’. “Heel overheersend en niet passend bij het fraaie stadhuis”, aldus een voorbijganger. “Je ziet zo helemaal niets meer van het gebouw.” Bij de gemeente was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.