Etten-Leur

Etten-Leur gaat voor de winst met NK Tegelwippen

Wethouder Ger de Weert trapte vrijdag het NK Tegelwippen af in Etten-Leur | Foto: Peter van Trijen.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Op 21 maart is het NK Tegelwippen weer begonnen. Ook de gemeente Etten-Leur doet hieraan mee, als reactie op de uitdaging van buurtgemeente Halderberge. Wethouder Ger de Weert gaf afgelopen week het startsein door de eerste tegels te wippen.

Wethouder De Weert  is enthousiast over de wedstrijd. “Deze uitdaging gaan we natuurlijk niet uit de weg.” Op het voormalig terrein van de Nobelaer zijn al aardig wat tegels gewipt. “Hier krijgen we een mooie, groene woonomgeving voor terug!”

Maar het tegelwippen gaat volgens de gemeente niet alleen om de wedstrijd. “Het doel is om zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen.” Want dat zou nodig zijn. “Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Meer groen kan deze extreme weersomstandigheden beter aan.”

Inruilactie

De gemeente organiseert samen met tuincentrum Life & Garden een inruilactie. Inwoners kunnen bestrating uit hun thuis gratis inruilen voor planten. Per vierkante meter bestrating ontvangen ze een plantenpakket. “De gemeente hoopt dat zoveel mogelijk inwoners, ondernemers, scholen en verenigingen meedoen met de strijd tegen klimaatverandering én de gemeente Halderberge.”

Deelnemers van het NK Tegelwippen strijden om de Gouden Tegel en Gouden Schep. Ze worden verdeeld in grote, gemiddelde en kleine gemeentes. De wedstrijd eindigt 31 oktober 2023.

Lees ook: Halderberge gaat groener kleuren: ‘Wippen is belangrijker dan winnen, of toch andersom?’