Ossendrecht

European Focus Day maakt mensen bewust van risico op woninginbraak

Emma Janvier Emma Janvier

Buurtpreventie Ossendrecht is woensdagavond de straat op gegaan voor de European Focus Day. Deze dag wordt georganiseerd om mensen bewust te maken van inbraakgevaren. Buurtpreventie, gemeente en wijkagenten werken samen en letten op onveilige situaties of verdachte activiteiten.

Door heel de gemeente Woensdrecht hebben buurtpreventieteams zich verzameld. Ook bij MFC de Drieschaar in Ossendrecht. Samen met burgemeester Steven Adriaansen en de nieuwe wijkagent gaan zij de straat op: op zoek naar eventuele onveiligheden of illegale bezigheden.

Opvallende dingen

“Één dag niet”, noemt burgemeester Steven Adriaansen het. “Op deze manier hebben we heel veel ogen op straat en dat is precies wat we willen.” Adriaansen loopt de ronde mee met Fons van Tilburg. Hij zit al veertien jaar bij de buurtpreventie. “Elke donderdagmiddag loop ik wijk vijf met mijn collega van ‘t dorp.”

Tijdens het lopen van zo’n ronde let hij op verschillende dingen. “Er zijn altijd wel wat dingen die opvallen. Dat kan gaan van een heg die gesnoeid moet worden, of stoeptegels die niet goed liggen.” Deze bevindingen geven ze dan door aan de gemeente of aan de wijkagent. “Communicatie is voor ons heel belangrijk”, meent Fons.

Kentekens noteren

Voor de politie is die goede communicatie ook heel belangrijk, beaamt wijkagent Bart Esmeijer. “Wat ik nu heb gehoord is dat ze vermoeden dat er wat plekken zijn waar drugs gedeald wordt. Ze hebben dat nu bij mij aangegeven en als ze het echt zien zeg ik altijd: kentekens noteren en bellen naar de politie.”

Esmeijer vindt de samenwerking met de buurtpreventie erg fijn. “Je merkt echt dat deze mensen de ogen en oren zijn van de gemeente. Daar leer ik veel van.” Op een dag als European Focus Day wordt er dus ook veel van elkaar geleerd. Tijdens de ronde hebben de leden van de buurtpreventie de ruimte om alle vragen te stellen die ze hebben, en andersom. “Mag zo’n camera daar wel hangen?”, vraagt een van de dames.

Tips en tricks

Maar waar het uiteindelijk allemaal om draaide tijdens de ronde, was om inbrekers slimmer af te zijn. “We hebben niet veel mogelijke onveiligheden gezien”, zegt Fons. “In de andere wijkgroep zijn wel wat dingen opgevallen, maar die zijn met die mensen besproken.”

Volgens wijkagent Bart is het vooral belangrijk om alles dicht en op slot te doen als je weggaat. “Laat ook een lampje aan als je weggaat, dan is het net of er iemand thuis is. Er worden veel motoren en quads gestolen, dus zet deze binnen achter slot en grendel.” Ook roept hij de mensen op om als ze iets verdachts zien de politie te bellen. “En kentekens noteren, daar hebben we het meest aan.”