Bergen op Zoom

Evelien fietst ruim 1300 kilometer om geld op te halen voor inloophuizen

Kimberley Mies Kimberley Mies

Evelien van der Werff fietst in zes weken tijd 1348 kilometer door heel Nederland. Dit doet ze om geld op te halen voor zogeheten inloophuizen. Ze begon vorige maand in Zwolle en kwam maandagmiddag aan bij inloophuis Het Getij in Bergen op Zoom.

“Ik heb al ongeveer 10.000 euro opgehaald”, vertelt Evelien van der Werff. “Maar mijn streefdoel is 70.000 euro.” Met die gedachte fietst Evelien, zelf ex-kankerpatiënt, binnen zes weken tijd 75 inloophuizen door heel Nederland af. Maandagmiddag kwam ze aan bij Het Getij in Bergen op Zoom.

Inloophuis als vertrouwelijke plek

Evelien beschrijft een inloophuis als een plek waar mensen met kanker terecht kunnen om met lotgenoten te praten, te socializen en activiteiten te doen om op die manier even niet aan kanker te hoeven denken.

Ciska Huizen is één van de gasten in Het Getij. Zij is door het ziekenhuis doorverwezen. “Ik kwam voor de eerste keer binnen en werd zo warm en hartelijk ontvangen. Ik vond het gewoon heel fijn.”

Financieel zware tijden

Door de coronacrisis zijn de inloophuizen een tijd dicht geweest. Hierdoor konden mensen met kanker niet terecht bij de inloophuizen. “De inloophuizen hebben het nu financieel zwaar, omdat ze toen veel fondsen zijn misgelopen”, aldus Evelien. Ze hoopt met het geld wat ze ophaalt de inloophuizen een financieel steuntje in de rug te bieden.