Roosendaal

Extra toiletten in Roosendaal: ‘boodschapje doen’ wordt stuk makkelijker

Sven de Laet Sven de Laet

De gemeente Roosendaal gaat de komende tijd extra investeren in openbare toiletvoorzieningen. Al in juni moeten er in de fietsenstalling op de Oude Markt twee toiletten worden geopend: één genderneutrale en één voor mindervaliden.

Wie deze zomer een rondje door de stad loopt, kan er dus al terecht voor een kleine of grote boodschap. “De openingstijden van de wc’s zijn hetzelfde als die van de stalling zelf, waardoor je er bijna altijd terechtkunt,” vertelt wethouder Klaar Koenraad. “Alleen op maandagnacht half vier wordt het lastig…” In eerste instantie zal een bezoekje aan de nieuwe toiletten gratis zijn. “We moeten even kijken hoe het in de praktijk loopt. Ook tijdens grote evenementen als carnaval. Misschien blijkt later wel dat de toiletten toch bemand moeten worden.”

Eerder werd nog gekeken naar mogelijkheden voor een mobiele toilet-unit op de Nieuwe Markt. “Maar die worden vaak geleased en dan wordt het al snel erg duur. Daarom hebben we er nu voor gekozen om eenmalig te investeren in vaste toiletten.”

“We hebben de horeca al gevraagd of zij hun toiletten toegankelijk willen maken.”

Maar het creëren van de nieuwe toiletten alleen is niet genoeg, legt Koenraad uit. “Ook de bewegwijzering wordt aangepakt, zodat voor iedereen duidelijk is waar het dichtstbijzijnde toilet is. Daarbij helpt ook de Hoge Nood-app, waar we sinds kort bij aangesloten zijn.”

Verder wordt de pilot met de horeca doorgezet. “Eerder hebben we de ondernemers al gevraagd of zij hun toiletten toegankelijk willen maken. Oók voor mensen die geen hapje of drankje bestellen. In ruil daarvoor krijgen zij dan een vergoeding. Bijvoorbeeld voor extra schoonmaakkosten.” De komende tijd gaat die test zelfs nog een stapje verder. “We gaan binnenkort met datzelfde voorstel langs bij winkeliers.”

“Er wordt weleens lacherig gedaan over dit onderwerp, maar het is ontzettend belangrijk.”

Volgens de wethouder wordt hiermee een groot deel van het tekort aan openbare toiletten in de stad opgelost. “Er wordt weleens lacherig gedaan over dit onderwerp, maar het is ontzettend belangrijk. Zeker als je een bepaalde aandoening hebt, waardoor je onzeker op pad gaat, is het heel fijn als je ‘gewoon’ ergens terechtkunt.”