Ossendrecht

Leerlingen ZuidWestHoek College betrokken bij Faces To Graves: ‘Heftig maar mooi’

Sita Kengen Sita Kengen

Leerlingen van het ZuidWestHoek College werken aan een bijzonder project voor de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom. Daarvoor werken ze samen met de organisatie Faces To Graves, die omgekomen soldaten een gezicht wil geven met behulp van grondschildjes.

Waarbij Faces To Graves de grondschildjes met verhalen levert, ontwerpen de leerlingen van het ZuidWestHoek College een opbergsysteem en kar om deze paaltjes te kunnen vervoeren. De samenwerking tussen de organisatie en de school ontstond op een bijeenkomst over tachtig jaar bevrijding. Caroline Raaijmakers, projectleider van Faces To Graves, raakte met een docent aan de praat en vroeg of zij konden helpen. “Uiteraard willen wij jongeren hierbij betrekken, die moeten hier vanaf weten”, zegt ze.

Het Project

“Met ons project doen wij onderzoek naar alle soldaten die op de twee erevelden van Bergen op Zoom liggen”, legt Raaijmakers uit. “Van de meeste hebben we hun persoonlijke dossier, vanuit dat dossier kunnen wij een achtergrondverhaal maken.” De grondschildjes worden rondom de bevrijdingsactiviteiten bij de graven van de soldaten geplaatst. Op de schildjes zijn QR-codes te vinden. Als je die scant kom je bij hun levensverhaal terecht op www.facestogravesbergenopzoom.nl.

Leerlingen

“Met onze leerlingen hebben wij een bezoek gebracht aan de erevelden, waarbij Caroline een rondleiding gaf”, vertelt Erik Boen, docent technologie en toepassing op het ZuidWestHoek College. Sandrine Mangelaars is leerling van de school en heeft het design voor de kar gemaakt. “We kregen uitleg over ons project en welke eisen daaraan zaten. Daarnaast hebben we verhalen gehoord over de soldaten. Het was erg leuk en leerzaam, maar viel omdat het waargebeurd is toch wel zwaar”, vertelt ze over de rondleiding. Boen vindt het mooi om te zien hoe de leerlingen met het maatschappelijke onderwerp bezig zijn. “Het is een heftig onderwerp, maar heel mooi om aan te werken”, vertelt Mangelaars.

Dit jaar willen we de kar en een aantal opbergbakken af hebben

In de loop van volgend schooljaar moet het project af zijn. “We hebben er bewust voor gekozen om leerlingen van klas 3 en klas 4 hierbij te betrekken, zodat het project over meerdere leerlingen en meerdere jaren wordt verdeeld”, zegt Boen. “Dit jaar willen we de kar en een aantal opbergbakken af hebben, volgend jaar maken we de rest van de bakken af.”