Ossendrecht

Feest in Ossendrecht bij doorkomst Roparun: ‘Eindelijk mochten we weer!’

Polonaise in Ossendrecht bij de doorkomst Roparun (Foto CDRO)

Han Verbeem Han Verbeem

De tweede Pinksterdag is traditioneel de doorkomst van de Roparun en dit jaar was die weer als vanouds, voor het eerst sinds de coronacrisis! Ook bij Ossendrecht was het een waar feest, met slingers en confettishooters zijn de deelnemers verwelkomd. Rond tien over één ‘s nachts kwam het eerste team binnen, zes uur later kwamen de laatste. In totaal passeerden zo’n 150 teams.

Volgens Nick Michielsen van CDRO (Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht) konden de mensen zich na twee jaar weer helemaal uitleven. “Er werd volop gedanst en gesprongen”, aldus Michielsen waarbij ook de polonaise meermaals voorbij kwam. Daarbij sloten ook enkele deelnemers zich aan.

Vroege doorkomst

Het vroege tijdstip van de eerste doorkomst heeft de organisatoren verrast. “Wij gingen uit van twee uur, maar de eersten kwamen al vijftig minuten eerder langs”, aldus Michielsen. “Dat was dus even flink haasten voor de vrijwilligers, we waren er rond half twee. De allereerste teams hebben we dus gemist.”

Regen

Al met al was het een flink festijn en ook de bewoners langs de route hadden hun gevels en voortuinen versierd. De zware neerslag dreigde even roet in het eten te gooien, maar de ergste buien zijn gelukkig aan Ossendrecht voorbij gegaan. Zo zijn enkele elektrische installaties weggehaald vanwege kortsluitingsgevaar. “Zondagmiddag was het met de buien flink raak maar ‘s nachts viel het bij ons wel mee.” Wel heeft het slechte weer voor een iets lagere opkomst gezorgd, vermoedt Michielsen. “Zes tot tien groepen minder dan we hadden verwacht.”