Bergen op Zoom

Flat Gageldonk in Bergen op Zoom een stuk duurzamer dankzij renovatie

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Vanwege de klimaatdoelstellingen moeten alle gebouwen voor 2050 energiezuinig zijn. Zo ook de flat Gageldonk in Bergen op Zoom. Afgelopen donderdag werd het gerenoveerde pand feestelijk heropend.

Er liggen 148 zonnepanelen op het dak, de flats zijn van het gas af, de gevels zijn geïsoleerd met 17 centimeter aan isolatiemateriaal en er is driedubbel glas in geplaatst.

Van energielabel D naar A

“De woningen zijn veel comfortabeler geworden en gebruiken, als het goed is, veel minder energie dan voorheen”, aldus Stadlander-bestuurder Marc van der Steen. Het flatgebouw, dat al zo’n vijftig jaar bestaat, is door de renovatie van energielabel D naar A gegaan. “De komende twintig, dertig jaar kan het gebouw weer mee in zijn energiehuishouding.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Vooraanzicht van de flat

Meedenken over toekomst flat

Voor de renovatie werd een klankbordgroep samengesteld, waarin vier bewoners zaten. “Zij wilden meedenken over de toekomst van de flat”, vertelt Van der Steen in zijn speech. De bestuurder van Stadlander was daar erg blij mee. “Er is rekening gehouden met hun wensen in de architectuur.” Robbert van de Sande, aannemer van De Kok Bouwgroep, vult aan: “Warme voeten en niet te veel tocht.”

Meneer Santhamoorthy was één van de bewoners in de klankbordgroep. Hij zag dat iedereen bezig is met groen en vond dat zijn flatgebouw dat ook moest zijn. Samen met de andere leden raadde hij de aannemers aan om zonnepanelen te leggen en elektrische laadpalen te installeren. “Het is goed gelukt.”