FNV-leden staken: fabriek van Cargill in Bergen op Zoom ligt plat
Medewerkers van voedingsmiddelenbedrijf Cargill in Bergen op Zoom leggen de fabriek stil, omdat ze ontevreden zijn over de cao-onderhandelingen. Dat heeft de vakbond FNV laten weten. Behalve Bergen op Zoom gaan ook Amsterdam, Rotterdam en Sas van Gent in staking. De vakbond had Cargill tot maandagmiddag 12 uur de tijd gegeven te voldoen aan de eisen van de medewerkers. Die willen onder andere 5 procent meer loon, betaald verlof bij geboorte of adoptie en een betere regeling voor vervroegd pensioen.
Door: Bianca van Vugt
Voedingsmiddelenbedrijf Cargill in Bergen op Zoom komt stil te liggen. Medewerkers protesteren tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen en leggen daarom vier fabrieken plat: Bergen op Zoom, Rotterdam, Amsterdam en Sas van Gent. Dat heeft de vakbond FNV maandag bekend gemaakt. De acties zijn om 12.00 uur begonnen. “We beginnen dan met het gecontroleerd stilleggen van het productieproces, dat duurt uren,” vertelt Jos Hendriks, FNV-bestuurder Voedingsindustrie.
Miljardenwinst behaald
Volgens de FNV maakt het Amerikaanse bedrijf misbruik van de coronapandemie. Cargill zegt dat er niet genoeg geld is om in te stemmen met de wensen van de medewerkers. Maar de FNV zegt dat het bedrijf vorig jaar één van de hoogste winsten ooit heeft behaald. “3,5 miljard dollar. De familie ontvangt daarvan een derde: 1.13 miljard dollar,” aldus de FNV.
Cargill biedt het personeel een loonsverhoging van 3,5 procent over een periode van 18 maanden, dus zo’n 2,3 procent per jaar. De FNV-leden vinden dat niet genoeg en hebben dat eindbod vorige week afgewezen. Ze hebben toen gestemd om te gaan staken, samen met de leden van de CNV. “Wij eisen 5% erbij vanaf 1 augustus 2020,” legt Hendriks uit. De vakbond wil ook dat Cargill het inkomen aanvult tot 100 procent bij geboorte- of adoptieverlof.
En dan is er ook nog wrijving over de pensioenregeling. “Ook moet de door partijen overeengekomen regeling om vervroegd te kunnen uittreden op 1 januari 2021 ingaan voor een periode van vijf jaar,” aldus Hendriks. “Verder willen we dat het sociaal plan, dat op 31 december 2020 afliep, met minimaal drie jaar wordt verlengd.”
Cargill: staking onaanvaardbaar voor onze klanten
Cargill wil niet in detail ingaan op de onderhandelingen. Het bedrijf bevestigt wel dat het mislukt is om het eens te worden met de vakbonden. “Gezien de huidige omstandigheden in Nederland, is Cargill van mening dat een stijging van 4-5 procent per jaar onacceptabel is. We hebben een goed pakket arbeidsvoorwaarden voorgesteld, waaronder een loonsverhoging van 4 procent voor 18 maanden, wat boven het huidige branchegemiddelde in Nederland ligt,” laat Nicole Marlor, hoofd mediarelaties, vanuit Engeland weten. “Wij zijn teleurgesteld dat we niet tot overeenstemming zijn gekomen met de vakbonden.”
Volgens Cargill zijn de fabrieken cruciaal voor de levensmiddelen- en farmaceutische industrie. “We zijn van mening dat met name tijdens de pandemie productieonderbrekingen onaanvaardbaar zijn voor onze klanten, en dat het absoluut noodzakelijk is dat er zo snel mogelijk overeenstemming wordt bereikt,” aldus Marlor. “We blijven graag op een constructieve manier in gesprek en vragen om uw begrip dat we momenteel niet verder op de stand van zaken van de onderhandeling willen ingaan.”
FNV-leden zijn er klaar mee
De onderhandelingen tussen de vakbonden en Cargill lopen al sinds afgelopen zomer. De cao liep af op 31 juli 2020, legt Hendriks uit. “We hebben ons voorstel in juli ingediend. Uiteindelijk hebben we op 18 september het eerste gesprek gevoerd. Er is daarna al een eindbod gedaan door de directie, dat is weggestemd,” zegt de FNV-bestuurder. “Direct daarop gaven ze aan opnieuw met een bod te komen dat we uiteindelijk 23 december hebben gekregen. Het was weer volstrekt onvoldoende. De werkgever schijnt haar medewerkers niet serieus te nemen. We zijn er klaar mee. De fabrieken gaan plat.”